Salut

De descobrir que tens un virus a encapsular aigua de mar per enfortir el cos

Blue Ocean Nutrition és l'empresa de la catalana Mayte Corbinos que produeix suplements amb aquest element com a base

3 min
Il·lustració

BarcelonaEra la primera vegada que Mayte Corbinos sentia el nom "Epstein-Barr", just en el moment en què el pronunciava el metge d'una clínica de Barcelona, a la qual simplement havia acudit per fer-se una revisió rutinària. Es tractava d'un virus batejat pels seus descobridors (M. Anthony Epstein i Yvonne Barr) que és la causa principal d'algunes malalties del sistema immunitari, com l'artritis reumatoide, el lupus o l'esclerosi múltiple. Així i tot, el doctor no donava crèdit en comparar els resultats de l'analítica amb l'estat de salut de Corbinos. "Ell no entenia res, deia que pels valors que hi apareixien no m'hauria de poder moure del llit", recorda. Finalment, van arribar a la conclusió que en els seus hàbits alimentaris hi havia un element que podia explicar per què el seu sistema immunitari estava en tan bona forma: beure des de feia anys un percentatge diari d'aigua de mar.

"El gust és una mica com quan tastes les teves pròpies llàgrimes": Corbinos s'havia acostumat a mesclar un quart d'aigua de mar amb aigua mineral en una petita coctelera i ja ni tan sols ho trobava desagradable. Quan va viure als Estats Units ja havia creat el seu propi negoci de sangria i va pensar que darrere dels beneficis insospitats d'aquella beguda també hi podia haver un públic potencial. El seu sogre és un bioquímic alemany amb experiència en el disseny de medicaments al·lopàtics –la medicina tradicional, contrària a l'homeopatia–, així que la va ajudar a encapsular l'aigua de mar en uns comprimits que n'aprofitessin les sals minerals, combinades amb vitamines com la C i la D, zinc o fongs reishi, per fer pujar les defenses del cos humà.

La seva companyia es diu Blue Ocean Nutrition, però opera amb la marca Amar81, perquè l'emprenedora assegura que a l'aigua de mar hi ha presents els 81 minerals de la taula periòdica i també perquè el producte utilitza aquest element tan comú en el planeta per "estimar-nos a nosaltres mateixos". Per produir les seves càpsules, l'empresa fa servir aigua de la reserva natural francesa de la Camarga, de la qual aprofita aigua salada residual que després converteix en pols per al seu tractament. "Allà hi ha minerals essencials com el magnesi, el seleni, el calci, el ferro... El que fem nosaltres és convertir un rebuig en un tresor", apunta.

Corbinos es podria estar hores parlant de les bondats d'aquest còctel sorgit de l'aigua de mar i insisteix en la "fam oculta" de minerals i vitamines que hi ha al planeta i que també han denunciat en alguna ocasió organismes com les Nacions Unides. La fundadora d'Amar81 defensa que hi ha un dèficit d'alguns d'aquests nutrients clau a la nostra alimentació i que per això són necessaris suplements com els seus. "El percentatge de minerals en fruites i verdures ha disminuït en unes xifres molt preocupants. Per exemple, ara per ara en les fruites i verdures trobem la meitat de ferro que fa 50 anys", diu, citant un estudi que analitza aquesta reducció al Regne Unit. De fet, recorda que als Estats Units, on una malaltia lleu pot desembocar en una factura mèdica astronòmica, és molt més habitual recórrer a aquest tipus de suplements per reforçar el sistema immunitari i prevenir malestars que t'obliguin a haver de visitar un metge.

Per ara, el projecte compta amb sis productes diferents, alguns dels quals se centren en símptomes concrets com el dolor d'ossos i articulacions. Aquests estan disponibles en farmàcies, herboristeries i en plataformes de comerç electrònic com Amazon. Però un dels millors canals de venda, admet Corbinos, són els metges que fan de prescriptors del seu tractament i que ja estan receptant les càpsules d'Amar81 als seus pacients.

L'empresa compta amb una patent de producte i de procés a escala europea registrada a Alemanya i des del seu naixement ha desemborsat una inversió de més de 70.000 euros per tirar endavant la iniciativa. Les càpsules tenen un preu de venda al públic d'entre 27 i 99 euros, en funció dels ingredients de cada producte i la quantitat. La plantilla de Blue Ocean Nutrition està formada per un equip de cinc persones i la producció anual és d'uns 25.000 flascons a l'any. De cara a l'exercici del 2023, Corbinos espera tancar amb una facturació al voltant del mig milió d'euros i pensa en la internacionalització de cara a l'any següent, aprofitant que té la doble nacionalitat estatunidenca i espanyola.

A més, des de l'any passat la companyia ha posat en marxa una nova divisió de negoci, que a la llarga es vol convertir en un spin-off: el projecte Meditmin també aprofitarà residus marins per desenvolupar un "bioestimulant orgànic", és a dir, un tractament per al sòl agrícola que consumeixi menys aigua que la majoria dels fertilitzants del mercat i contribueixi a la captació de CO₂.

stats