Xavier Brun: "Avui en dia, l'or no és un valor refugi"

A.r.
28/04/2013
2 min

Xavier Brun és professor del màster en mercats financers de la Barcelona School of Management (UPF) i gestor del fons de renda variable de Solventis AV, una empresa de serveis financers creada l'any 2002 a Barcelona.

¿El vostre fons d'inversió compra or?

No directament. Tenim un 5% invertit en companyies mineres que extreuen coure per una raó molt simple: el coure té una aplicació industrial, mentre que l'or no. El que passa és que l'or és un subproducte derivat en el procés d'extracció del coure. El preu de l'or, en teoria, hauria d'estar en funció dels costos fixos d'extracció -com la mà d'obra- i de la qualitat i la puresa de la primera matèria, però la realitat és que és molt complex entendre el seu comportament. I nosaltres no volem invertir en un actiu que no entenem.

¿Invertir en or és més arriscat del que sembla?

Històricament, l'or ha donat una rendibilitat del 3% [l'equivalent a la inflació], i per tant, ajuda a mantenir el poder adquisitiu. El preu de l'or o d'una commodity hauria de pujar o baixar segons el seu cost d'extracció. Si el cost puja per sobre, les mines més cares deixaran de produir, perquè no els hi sortirà a compte. Avui en dia, prop del 80% de les mines del món estan actives per satisfer la demanda global. La més cara tenia uns costos d'extracció de 1.550 dòlars l'unça, exactament el preu de la cotització de l'or fa dues setmanes. Quan un important fons d'inversió va anunciar que la seva demanda d'or baixaria un 10%, el preu de l'or va caure exactament un 10%, fins a arribar als 1.350 dòlars l'unça.

¿La caiguda del preu no té relació amb el context macroeconòmic?

Podem veure l'or com si fos una divisa. Si la Reserva Federal comença a imprimir bitllets i incrementa en més del 3% la circulació de dòlars, generarà inflació i el preu de l'or pujarà, ja que augmenten els seus costos d'extracció. Es necessitaran més dòlars per comprar un lingot d'or. Una raó que explica que el preu ara deixi de pujar és la sensació compartida pels inversors que el món s'ha calmat. Ja no som tan apocalíptics, hem vist que l'euro no té per què trencar-se, que els rescats de països no són tan desastrosos. Això fa que no es necessitin tant els valors refugi.

¿L'or és realment un valor refugi?

Avui en dia, no. Fa cinc anys, potser sí. Comprar or té més risc que el 2006, per la senzilla raó que els inversors financers i els bancs centrals han passat a ser els propietaris del 60% de la producció total d'or, i d'un dia per l'altre poden inundar el mercat d'oferta.

stats