FET RELLEVANT
Empreses 25/11/2012

Papers a 160.000 euros

àlex Font Manté
2 min

Aquesta setmana hem conegut una de les propostes més estrafolàries que li recordo al govern espanyol. Entenc que la gravetat d'aquesta crisi ens obliga a tots plegats a buscar solucions imaginatives i a fer el mateix -o gairebé- amb menys recursos. Però la possibilitat que l'Estat concedeixi el permís de residència als extracomunitaris que comprin un pis d'almenys 160.000 euros és una broma.

Ho és per una qüestió humana: perquè significa discriminar en funció de la capacitat adquisitiva de les persones, acceptant prioritàriament els que es poden permetre la compra d'una vivenda mentre -a més- deixem escapar ciutadans de talent que se'n van a l'estranger simplement perquè aquí no tenen oportunitats. És a dir, que es busca la manera de fer entrar diners a Espanya però no es fa res per evitar la fuga de cervells.

Però la proposta també sembla una broma perquè demostra que el govern espanyol no ha après res. Si Espanya està com està és perquè va inflar una bombolla immobiliària. Però, tot i així, des que va arribar a la presidència, Mariano Rajoy sembla obstinat a impedir que aquesta bombolla es desinfli. Primer va recuperar la desgravació per comprar habitatges (poc després va haver de retirar-la de nou, obligat per Brussel·les). I ara es planteja aprovar una mesura per intentar, segons va declarar el secretari d'estat de Comerç, que vinguin xinesos i russos a comprar-se un pis a Espanya. En definitiva, es tracta de seguir mantenint els preus artificialment alts i acontentar el gremi de la construcció.

Una de les reaccions més sensates que he llegit respecte a aquesta notícia ha estat la de Joan Rosell. El president de la CEOE va demanar al govern que es replantegi aquesta mesura "amb seriositat i rigor". "Si no -va afegir- creem faules, inflem bombolles i després ens esclaten a les mans". Però Rajoy es deu escoltar més uns altres empresaris.

Àlex Font Manté és coordinador de l'Emprenem.

stats