Innovació

El Monturiol del segle XXI que porta inversió dels Estats Units a Barcelona

Un descendent del creador del submarí 'Ictineu' inverteix en un ‘hub’ d’innovació en ple Eixample de Barcelona

3 min
Imatge d'XY Booster Q House Barcelona

BarcelonaEl 23 de setembre del 1859 –vigília de la Mercè– el submarí Ictineu va navegar durant dues hores i 20 minuts a una profunditat de 20 metres pel port de Barcelona. Era el primer submarí, creat per un emprenedor –també polític i periodista, entre altres feines– català: Narcís Monturiol. Per fer-ho possible va crear una societat amb un capital de 10.000 pessetes (uns 60 euros), que ara semblen una misèria, però aleshores eren tot un capital. Monturiol, com altres com Isaac Peral, va passar a la història com a pioner de la navegació submergida. Però la seva empresa va acabar en fallida i a la fi de la seva vida va morir arruïnat a Sant Martí de Provençals, on havia estat un dels promotors de la comunitat icariana.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Així i tot, sembla que l'esperit emprenedor que Narcís Monturiol va mostrar durant la seva trajectòria es transmet de generació en generació i és ara un dels seus descendents, Robert Monturiol, qui porta el seu projecte empresarial a Barcelona. Robert Monturiol és el promotor del fons d'inversió privat nord-americà XY Booster. El fons, creat el 2022, ha aconseguit una bona acollida als mercats de l'Amèrica Llatina, i ara ha posat els ulls a Barcelona, on pensa fer una inversió d'uns 5 milions d'euros per crear un hub d'innovació.

Fent honor al seu conegut avantpassat, Robert Monturiol vol que aquest hub tingui rendiment econòmic, evidentment, però també un impacte social positiu, i reculli així d'alguna manera l'esperit icarià de Narcís Monturiol. El hub s'anomenarà Q House, i serà al passatge Domingo de Barcelona, en ple Eixample, a pocs metres del passeig de Gràcia. L'espai és un edifici de 2.500 metres quadrats en set plantes, amb capacitat per a 400 persones. En aquest espai s'han de desenvolupar les iniciatives de l'ecosistema de XY Booster, però també estarà obert a empreses externes i al públic en general. Un espai dissenyat per l'estudi barceloní Alto Interiorismo, amb equipaments tecnològics i audiovisuals d'avantguarda, com la sala immersiva amb experiències envoltants, projeccions, so i realitat virtual.

XY Booster és un fons d'inversió dels Estats Units i, per tant, obtenir beneficis és la seva finalitat. Però Robert Monturiol, fundador i president de fons, desitja aportar alguna cosa més. "La conseqüència directa d'apostar per iniciatives d'impacte social és la generació de riquesa, entenent-la no únicament com a alt rendiment econòmic, sinó també com a beneficis socials, educació, desenvolupament i seguretat", assegura Robert Monturiol. De fet, el fons busca finançament i capital pacient només per a projectes emprenedors amb un impacte social i que es dissenyen amb el client al centre de les decisions estratègiques, el que es diu human-centered design. En el fons, millorar la qualitat de vida dels desatesos, buscar mercats nínxol amb desafiaments d'inclusió i buscar solucions innovadores i tecnològiques.

30 projectes

Entre els prop de 30 projectes que està impulsant el fons actualment, destaquen XtraordinarY People, una solució per a la millora de la detecció de les neurodivergències i la maximització de les habilitats d'aquests perfils a la societat, o Xpats, una plataforma de serveis als més de 300 milions de nòmades digitals i expatriats que hi ha al món. El 40% de la plantilla està formada per perfils neurodiversos, com el mateix Robert Monturiol, que és dislèxic. "El talent neurodivers aporta punts de vista fora de l'estàndard i, per tant, ens permet ser disruptius i més competitius al mercat", assegura Monturiol. "Sabem que produir i invertir en solucions centrades en un producte on el dogma és el money first (primer els diners) continua sent rendible. Tot i això, aquesta tendència està canviant en pro d'iniciatives empresarials on l'ésser humà passa al primer terme".

Juntament amb aquesta diversitat, el fons també fa valer el talent femení. El 50% de la plantilla són dones. XY Booster va començar la seva activitat el 2022 amb un equip de 50 persones. En poc més d’un any, el grup ja tenia prop de 400 col·laboradors i seus als Estats Units, Espanya i Mèxic. L’any passat XY Booster va posar el seu primer peu a Barcelona amb l’obertura de la seva pròpia start-up studio The CX Lab. Aquesta desenvolupadora de start-ups recentment ha passat a formar part de la venture builder Q Studio, amb què treballa el fons. Q Studio està atraient a la capital catalana talent de parla hispana de referència mundial en el disseny d’experiències de client.

Robert Monturiol té clars els seus orígens, malgrat el seu desenvolupament professional primer a Mèxic i ara als Estats Units. En més de 30 anys d'experiència en banca internacional i consultoria financera i tecnològica, Robert Monturiol ha impulsat més de 100 iniciatives de transformació digital i d'experiència de client. Entre els seus projectes més recents destaca l'exitosa venda d'Ictineo Plataforma (que pren el nom del submarí del seu avantpassat), institució financera mexicana que Monturiol va posar en marxa i va presidir els darrers 10 anys, a Bradesco, el segon banc privat més gran de l'Amèrica Llatina.

stats