Alimentació
Empreses 24/06/2023

El lobi de l'alvocat que es vol colar a la teva torrada

La World Avocado Organization aglutina els principals productors que en promouen el consum arreu del món

4 min
Il·lustració

BarcelonaInternet l'ha acabat convertint en un mem, una icona que ha servit per ridiculitzar les fotografies a Instagram de mil·lennials presumint dels seus esmorzars estètics. En el seu moment va ser una novetat, però l'alvocat ja s'ha convertit en un aliment més que habitual als supermercats i els plats que posem a taula a casa nostra. I, en part, el seu boom també té alguna cosa a veure amb la inversió en promoció a Espanya del lobi mundial que aglutina els seus principals productors. La World Avocado Organization (WAO) va néixer el 2016 per convèncer el planeta de les bondats de consumir regularment aquesta "fruita de la vida", com l'anomena la mateixa organització sense ànim de lucre, que es va crear després d'un congrés fruiter a Berlín, però té la seu a Washington.

Conegut pel seu alt contingut en greixos saludables (i un valor calòric elevat), a l'entitat també venen l'alvocat com un sant grial ric en nutrients, vitamines, fibra, baix en sucre i, fins i tot, amb propietats antioxidants per lluir una pell més jove. "Sempre dic a les persones que no l'inclouen com a part de la seva dieta diària que és summament beneficiós per a la salut i, per tant, és una bona inversió en un mateix", reivindica des del Perú el vicepresident de WAO, Michael Horney. Segons dades proporcionades per l'organització, Espanya va ser el segon país europeu en consum per càpita d'alvocat, amb 2,5 quilograms per persona, en el període comprès entre el juny del 2021 i el maig del 2022. Només Dinamarca va quedar per davant, amb 3 quilograms, mentre que altres mercats com França, Suècia o el Regne Unit se situen al darrere de la fal·lera espanyola per aquesta fruita.

Des del lobi de l'alvocat, però, no només destaquen Espanya com a país consumidor, sinó que també el volen potenciar com a proveïdor per a la resta del continent. És qui més volum importa als seus veïns de regió, amb 62.996 tones. Horney destaca que l'Estat ha estat lligat a aquest cultiu des dels temps de les colònies –és un aliment originari de l'Amèrica Central– i que les plantacions d'alvocaters que es van començar a estendre a Andalusia l'han convertit en un productor important durant els mesos d'hivern. "El més gran d'Europa, encara que en els últims anys també s'hi estan sumant Portugal, Sicília o Grècia", puntualitza. A més, destaca que també han aparegut productors al País Valencià, on ha guanyat terreny als cítrics en zones com la vall de la Casella.

Però encara que a Espanya ja hi hagi, segons Horney, prop de 18.000 hectàrees de cultiu dedicades a l'alvocat i que aquestes pràcticament s'hagin duplicat en els últims anys, la majoria dels que trobem al supermercat no són de procedència estatal, sinó peruans. El fet que aquesta fruita hagi de travessar un oceà fins a arribar al nostre rebost implica un peatge d'emissions que el sector intenta desmentir. "Potser molta gent es pensa que venen en avió, però l'alvocat viatja per via marítima, que és la més eficient i menys contaminant en CO₂", insisteix el vicepresident de WAO. De fet, assegura que un alvocat de Califòrnia que es consumeixi a la costa est dels Estats Units té una petjada ecològica més gran que un del Perú, perquè s'ha hagut de transportar en camió i no en vaixell. "Penso que aquestes idees es tenen per desconeixement", defensa el directiu.

Malgrat que el lobi de l'alvocat reivindica ser menys contaminant que altres indústries com la càrnia, els col·lectius ecologistes fa temps que denuncien el seu impacte ambiental, tant pel que fa a les emissions de carboni com pel consum de recursos hídrics. Un estudi del 2017 de la consultora Carbon Footprint Ltd revelava que un paquet de dos alvocats comprat en un supermercat del Regne Unit equivalia a 846,36 grams de CO₂, gairebé el doble que un quilo de plàtans. En canvi, WAO destaca una altra investigació segons la qual un quilo d'alvocat es tradueix en 2,4 quilos de diòxid de carboni, la mateixa quantitat que les prunes i inferior als mangos o els gerds. Horney també nega que produir alvocat consumeixi molta més aigua que cultivar pomes o peres i remarca que el sector ha desenvolupat nous sistemes de reg per reduir aquesta despesa.

A les crítiques sobre la sostenibilitat de l'alvocat s'hi sumen les ombres sobre les conseqüències socials del seu cultiu als països que en són productors líders com Mèxic, el Perú o Colòmbia. "Jo et puc parlar de la realitat del Perú, que és amb la que estic més involucrat. Aquí el cultiu d'alvocat ha ajudat a canviar moltes comunitats a millor", rebat el vicepresident de WAO. Encara més, assegura que ha contribuït a treure molts agricultors de la pobresa i que a les regions on creixen els seus arbres hi ha més desenvolupament.

Hi ha un últim cop que Horney sí que entoma: el del preu. Admet que "la fruita de la vida" no s'ha escapat dels estralls de la inflació i s'ha encarit substancialment als supermercats. Les últimes dades disponibles del ministeri d'Agricultura espanyol són del 2021 i aleshores el quilo d'alvocat ja fregava els quatre euros.

stats