Periscopi global

L'estafa de 100 milions d'euros a Kiabi "digna d'una sèrie de Netflix"

La policia deté una excomptable de la multinacional francesa com a autora del frau financer

Kiabi és una xarxa internacional francesa d'empreses minoristes especialitzades en confecció per a tota la família, fundada l'any 1978
17/10/2024
3 min

ParísViatjava en jet privat arreu del món, organitzava festes a l'illa grega de Mikonos i vivia una vida luxosa a Miami. Fins que va ser detinguda aquest estiu –segons ha transcendit ara– quan aterrava amb el seu jet en un aeroport francès, a Còrsega. Aurélie B., una francesa de 39 anys, està acusada de ser l'autora d'un dels fraus financers més importants del sector de la moda a França: la policia sospita que ha estafat 100 milions d'euros a Kiabi, la marca de roba francesa a preus assequibles que compta amb una seixantena de botigues a Espanya, de les quals vuit estan ubicades a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Segons el relat de la premsa francesa, Aurélie B. treballava com a comptable a la multinacional francesa fins fa poc més d'un any. Els investigadors creuen que va aprofitar la seva posició per estafar els diners mitjançant un sistema financer sofisticat que utilitzen habitualment les màfies de crim organitzat. El juliol del 2023, a demanda de l'empresa, va obrir un compte per transferir-hi 100 milions d'euros. La idea de la multinacional era que aquests diners generessin interessos. Però un any després, quan aquest estiu l'empresa va intentar recuperar la inversió, els diners s'havien volatilitzat.

Mentrestant, Aurélie B. havia abandonat el seu lloc de treball a Kiabi per reinventar-se com a dissenyadora d'interiors per a clients rics als Estats Units. S'havia instal·lat a Miami, on treballava per a una empresa especialitzada en el luxe, i poc abans de la seva detenció havia obert el seu propi estudi d'arquitectura interior. A les xarxes socials feia ostentació de la seva nova vida i deixava entreveure que econòmicament les coses li anaven bé. Lluny de mantenir un perfil baix, compartia amb els seus seguidors de les xarxes socials fotos de les festes a les quals assistia, dels hotels de cinc estrelles on s'allotjava durant els magnífics viatges que feia i del seu nou món de luxe i glamur.

Portada de revista

Una revista de Florida, Modern Luxury Palm Beach, fins i tot li va dedicar una portada. La publicació de lifestyle presentava Aurélie B. com "l'emprenedora francesa que porta el disseny d'interiors al següent nivell" i apareixia en una fotografia ocupant tota la portada amb un vestit de festa glamurós pujant unes escales d'una mansió de Miami.

Quan Kiabi va descobrir al juliol que els 100 milions havien desaparegut, va posar una denúncia que va acabar amb la detenció de la dona. Els investigadors han conclòs que l'extreballadora de Kiabi va utilitzar una identitat falsa, robada d'un alt directiu de la multinacional, per obrir el compte en un banc estranger on es van transferir els diners. Després els va fer desaparèixer amb el sistema anomenat "comptes rebot", que consisteix a transferir els diners a diferents comptes bancaris d'altres països situats en diferents regions del món, una operació que es repeteix unes quantes vegades.

Estafa "extraordinària"

Amb tantes transferències fetes a països fora de la jurisdicció francesa, seguir el rastre dels diners és missió impossible. La policia francesa destaca que es tracta d'una estafa "extraordinària", que ha deixat sorpresos els investigadors, "digna d'una sèrie de Netflix". Amb tot, en la història d'aquest frau financer queden moltes incògnites per resoldre i la policia continua investigant. La principal és saber si la detinguda va actuar sola o hi ha més persones implicades. Als investigadors els costa de creure que Aurélie B. hagi ideat i executat sola el frau. Tot i això, la sospitosa del frau té antecedents penals per fets similars: va estafar 800.000 euros a una altra empresa.

Kiabi també investiga quins mecanismes de control van fallar a l'empresa perquè una treballadora tingués accés sense cap tipus de vigilància a una quantitat tan enorme de diners i els fes desaparèixer sense aixecar sospites. D'ençà que va esclatar l'escàndol, la multinacional no ha donat més detalls ni explicacions de l'estafa, però fa pocs dies va emetre un comunicat per deixar clar que el robatori dels 100 milions d'euros, l'equivalent al 4,5% de la xifra de negoci (2.200 milions d'euros el 2023), no posa en risc l'estabilitat financera del grup Kiabi.

Frau i blanqueig de diners

Quan la policia francesa va detenir aquest estiu la presumpta estafadora, Aurélie B. acabava d'aterrar amb el seu jet privat a Còrsega. Venia de passar uns dies a Itàlia i abans havia estat a l'illa grega de Mikonos per fer-hi una festa per celebrar la inauguració del seu estudi d'arquitectura interior. En el moment de la detenció portava joies i objectes de luxe per valor de 500.000 euros. Des d'aleshores es troba en presó preventiva i està acusada de frau i blanqueig de diners en banda organitzada. Se li ha acabat, almenys per ara, la vida de luxe i glamur.

stats