‘HARDWARE’
Empreses 16/11/2014

GoPro es triplica a borsa en cinc mesos i busca aixecar 800 milions més

L’empresa vol aplacar l’impacte de la fi del bloqueig amb la venda de les accions dels actuals propietaris

-d.s.u.
2 min

QUAN VA DEBUTAR A borsa, al juny, GoPro va protagonitzar una de les millors estrenes al parquet de les últimes dues dècades. A cinc mesos vista, el fundador de la companyia, Nick Woodman, continua a la cresta de l’onada. Les accions de l’empresa d’aquest surfista, que va iniciar-se com a emprenedor venent cinturons de petxines, s’han més que triplicat des d’aquell debut -van començar a cotitzar en 24 dòlars i ara valen uns 76 dòlars-, gràcies als bons resultats de la companyia. El fabricant de càmeres per a esport, que triomfen entre els surfistes i els amants dels esports extrems, vol aprofitar aquest moment dolç i planeja treure a borsa 800 milions de dòlars en accions, 100 milions dels quals seran nous títols i 700 milions més arribaran de la venda dels seus actuals accionistes.

Aquesta nova emissió d’accions, a més de servir per fer caixa i finançar nous projectes i adquisicions de la companyia, té com a objectiu aplacar el possible impacte en la cotització de les accions que tindrà el final del bloqueig en la venda d’accions que tenen els actuals accionistes, que expira el 22 de desembre. Aquest tipus de bloquejos, que pretenen evitar que els accionistes de la companyia venguin en massa, acostumen a provocar una caiguda del preu de les accions quan caduquen. Amb la nova oferta d’accions, que alliberarà 700 milions dels actuals accionistes, també se subscriurà un nou bloqueig de 90 dies.

Els 800 milions d’euros en accions, al preu actual, suposen menys d’un 10% del total de les accions bloquejades, fet que no elimina del tot la incertesa sobre l’impacte que tindrà en el preu de la cotització la fi del bloqueig del desembre. Fins ara, els bons resultats empresarials -la companyia va entrar en beneficis i va augmentar les vendes un 46% al tercer trimestre-, a més del llançament d’una nova gamma de càmeres aquest octubre, n’han impulsat la cotització. Però l’empresa també s’ha beneficiat de la baixa quantitat d’accions seves que hi ha a la borsa (a l’oferta pública de venda es van treure al mercat només 490 milions en accions). Tenint en compte que el preu és ara molt alt -unes 64 vegades els beneficis futurs, estimava aquesta setmana el diari The Wall Street Journal - la fuga d’accionistes podria ser important i les accions es podrien desplomar.

La GoPro ja és la primera càmera dels EUA en nombre de vendes. Ara Woodman haurà d’aprendre a gestionar les decisions erràtiques de Wall Street. Sovint són més imprevisibles que les onades.

stats