La farmàcia dels Ferrans, més de 150 anys a les Corts
A la plaça de la Concòrdia de les Corts una mateixa família regenta la farmàcia des de fa quatre generacions
![Ferran Oller davant la farmàcia](https://static1.ara.cat/clip/ff0dfd98-225e-4c31-99e7-9ea1a5a2f2bf_source-aspect-ratio_default_0.jpg)
![](https://static1.ara.cat/ara/public/file/2021/0105/07/toni-vall-c70f0f8.png)
BarcelonaFerran Oller ha trencat la tradició familiar. Al seu fill li van posar Nil i no pas Ferran, com ell, el seu pare, el seu avi i el seu besavi. La família Oller de la Farmàcia Oller, també coneguda com a Farmàcia Antiga de les Corts, al número 3 de la plaça de la Concòrdia des del 1860. Concòrdia és un concepte que casa molt bé amb farmàcia. Tota una institució dels negocis familiars a Barcelona, quatre generacions de farmacèutics empeltades de l’amor a l’ofici, la proximitat amb els clients i la vocació d’ajudar, d’escoltar, de recomanar i aconsellar amb tots els matisos que la prescripció farmacèutica permet. El local va viure una reforma integral, però conserva els vestigis del passat que li injecten encara una personalitat especial. En diuen botamen, paraula castellana sense traducció clara al català. Són els pots i ampolles antics de farmàcia, aquells estris de ceràmica tan inconfusibles, per guardar els components, les herbes, els liniments... tota mena de productes curatius. També hi ha caixes d’antics medicaments que conviuen amb les lleixes plenes de Frenadol, ibuprofèn, Gelocatil, tiretes, Thrombocid i Espidifen. Quins són els medicaments més demanats? “Sobretot els analgèsics i els antigripals, però depèn molt de la temporada en què estiguem”, explica el Ferran. També els ansiolítics i antidepressius: “Ara la sanitat és més sensible a tractar la salut mental que no pas fa trenta anys, i per això es prescriuen més aquesta mena de medicaments”.
Mentre parlem, hem de fer una pausa perquè una clienta demana que el Ferran la pugui atendre en francès i també tenim l’agradabilíssima sorpresa d’una mare que entra a la rebotiga –on tenen la bàscula– per fer el control de pes al seu nadó. També ofereixen els clàssics serveis de la pressió arterial, el control de glucosa i colesterol i l'orientació amb els inhaladors per a la respiració. Tenen també diversificat el negoci cap al terreny de l’ortopèdia. De fet, a pocs metres disposen d’un altre local per a aquesta activitat. El Ferran ha viscut l’ofici tota la vida. Sobretot des que la família va venir a viure al pis de dalt, a principis dels anys noranta. La mare, l'Helena, estava dedicada a l’atenció al públic rere el taulell i el pare centrava els esforços a les anàlisis clíniques, un servei que ja no ofereixen perquè les farmàcies ja quasi no s’hi dediquen i són els laboratoris i les mútues als qui recorre la gent.
El Ferran té clar quin és el seu model innegociable: la proximitat amb la gent, el tracte personal. “La gent acostuma a tenir la seva farmàcia de referència i espera de tu el teu acompanyament, l’explicació del medicament nou que li han receptat i que, potser per falta de temps, el metge no li ha pogut explicar tan bé com voldria”. Per al 80% de la gent que entra al local, ells són la seva referència. La connexió amb les farmàcies, és obvi, té a veure amb la proximitat geogràfica, amb el barri, però no tan sols amb la persona que viu a la cantonada, a dues passes, sinó també amb el que viu potser un pèl més lluny, però hi va justament perquè són la seva referència. “El farmacèutic és el garant del medicament i tenim el privilegi de poder compartir amb la gent les seves afeccions, problemes i maldecaps”.
Alguns detalls històrics. La Farmàcia Oller va ser la primera del barri de les Corts. En temps de la Guerra Civil, el besavi va donar molt suport a les persones amb pocs recursos i va haver de patir per la seva neutralitat política en el conflicte. Àngel Mur pare, històric massatgista del Barça, comprava a Oller els liniments per a la recuperació i tractament de les lesions dels jugadors. La pandèmia va ser un daltabaix per a tothom a qui des de les farmàcies va tocar contribuir decisivament a apaivagar-la. Impossible oblidar aquells mesos, cada dia rere el taulell: la restricció de mascaretes i del gel hidroalcohòlic, els guants, les bates d’un sol ús, els torns d’un en un, les cadires i la carpa a fora al carrer per oferir comoditat si tocava esperar una estona. I els testos covid, esclar: molta gent no se’ls sabia fer i allà els ajudaven com podien.
En l'àmbit de l’empresa, són sis les persones que formen l’equip de la farmàcia. Ofereixen també productes de bellesa, cosmètica, dermocosmètica, nutrició i higiene corporal i dental pels quals existeix la forta competència de les perfumeries, supermercats i plataformes de venda online: “Encara hi ha molta gent que se’n refia més de nosaltres, del que li podem aconsellar, que no pas del senyor Amazon”.