Empreses 08/12/2013

La borsa creixerà per finançar pimes

El president de BME, Antonio Zoido, pensa que els reguladors hauran de "delimitar" un canvi de model

i
Toni Garganté
2 min

La crisi s'ha emportat el tradicional sistema d'inversió empresarial, basat en el crèdit bancari. L'aixeta de les entitats financeres segueix tancada. I davant d'aquesta situació, les pimes i també les grans empreses han buscat alternatives. Una pot ser la borsa.

Així ho creu el president de Bolsas y Mercados Españoles (BME), Antonio Zoido, que, durant unes jornades de la Fundació d'Estudis Financers que van celebrar el 25è aniversari de la llei del mercat de valors, va assenyalar que la posició independent i d'"elevada credibilitat" de la borsa ha de trobar el seu paper en els nous sistemes de finançament empresarial, informa Europa Press. "Els mercats de capitals tenim l'oportunitat d'enfortir el nostre paper finançador", va remarcar, tot i que va explicar que el canvi de model es produirà tant als bancs com a la mateixa borsa. Així, Zoido no va aclarir gaire quines serien aquestes variacions en les fórmules de trobar diners per part de les empreses. El que sí que va deixar ben apamat és que es produirà un increment de quota de mercat dels mercats de valors en el finançament empresarial.

En el seu discurs, Zoido va remarcar la importància de la borsa en els últims anys. La contractació s'ha multiplicat per 50 en els últims 25 anys, igual que la mitjana diària, mentre que la capitalització s'ha revaloritzat per 17 en el mateix període, i representa el 100% del producte interior brut (PIB), quan el 1988 era el 21%.

Deute corporatiu

D'altra banda, BME va publicar aquesta setmana l'activitat borsària durant el novembre. El mercat de deute corporatiu d'empreses va arribar als 49.477 milions, una xifra que va suposar una reducció del 71% sobre el mateix mes de l'any passat, si bé el volum a venciment va augmentar un 14%. El volum acumulat se situa en els 1,16 bilions, amb una reducció del 50% sobre el 2012.

Pel que fa a la contractació total de les borses espanyoles, el novembre es va tancar amb 67.075 milions bescanviats, un 59% més que el novembre de l'any passat. Durant els 11 primers mesos del 2013 la contractació va pujar a 643.349 milions, amb un repunt del 0,24% sobre el mateix període de referència.

El nombre de negociacions acumulades es va tancar en els 44,3 milions, un 15,1% superior al registrat durant el novembre del 2012. En canvi, les operacions negociades en els 30 dies del mes passat es van situar en els 4,79 milions, amb una revalorització del 114% respecte al novembre de l'exercici passat.

Finalment, el mercat de derivats va arribar als 4,66 milions de contractes, amb un increment del 45%. Per segments, va destacar la negociació de futurs sobre índex borsari, que va arribar a un volum de 735.668 contractes i un creixement del 80% sobre el novembre del 2012 i de només l'1,7% en l'acumulat dels 11 mesos. La negociació de futurs sobre accions i la d'opcions també van augmentar.

stats