Restauració

«Tot i ser una cadena de cafeteries, tenim la mateixa ambició de creixement que una 'start-up'»

Yassir Raïs, fundador i CEO de Syra Coffee, detalla com va descobrir el cafè d'especialitat quan estudiava arquitectura a París

3 min
Yassir Raïs, fundador i CEO de Syra Coffee

Formació

“Durant la meva infància vaig passar per dues escoles franceses a Barcelona: primer vaig estudiar a l’Escola Francesa Ferdinand de Lesseps i després vaig acabar els estudis al Liceu Francès abans d’anar a la universitat. Aleshores vaig marxar a fer arquitectura a França, a l’École Nationale Supérieure d'Architecture Paris-Malaquais. Soc de la promoció del 2011 i allà vaig fer la llicenciatura i el màster. Poder estudiar-hi la carrera va ser molt interessant perquè estava concebuda com belles arts, amb tallers i mentories d’arquitectes reals. Tenia clar que volia enfocar-ho així, va ser una educació molt autodidacta i basada en projectes. A més, marxar a viure aquells anys a París va ser tota una experiència. París és una ciutat que sembla un museu i té una gran escena artística, sempre hi ha coses noves per aprendre. Tot i això, ara valoro molt la qualitat de vida de Barcelona”.

Vida personal

“Els meus pares són originaris de Casablanca, al Marroc, però van emigrar a Bordeus perquè són doctors en bioquímica. Així, jo vaig néixer a França, però de petit vaig venir a viure a Barcelona. Jo em considero d’aquí tot i haver nascut tècnicament a Bordeus i malgrat que la cultura francesa m’ha acompanyat tota la vida. Pot semblar molt clixé, però és una història d’immigrants de segona generació i amb molta cultura de l’esforç. Tot i els seus estudis superiors, els meus pares han hagut de treballar de tot i veig amb distància la típica història d’un estudiant d’escola francesa.

El meu pare va muntar el seu propi laboratori i tant ell com la meva mare sempre han sigut els meus referents. Per la meva banda, vaig tenir clar que volia muntar el meu propi projecte i guanyar més llibertat. Sempre havia sigut molt autodidacte i encara avui dia m’agrada estar implicat en tot el procés creatiu i de disseny darrere de Syra Coffee”.

El primer Syra, l'any 2015.

Vida professional

 “Vaig descobrir el món del cafè d’especialitat a París, quan encara era estudiant d’arquitectura. Un estiu vaig tornar a Barcelona i vaig tenir la idea d’obrir la primera cafeteria de Syra Coffee a Gràcia el 2015. Ho vaig fer en deu dies gràcies a l’ajuda d’un amic, ja que nosaltres mateixos vam fer tota la concepció del projecte, la marca i l’espai. Mentre estudiava havia fet algunes feines de disseny gràfic com a freelance i, per sort, gràcies a això havia generat alguns estalvis. Al principi gestionava el negoci a distància, mentre acabava els estudis a París, i vam anar obrint alguns locals més en diversos barris de la ciutat, per pura intuïció. Amb els anys l’empresa ha anat creixent, ens agrada jugar amb el públic local, però a l’hora acostar-li un producte de qualitat a bon preu. Actualment tenim 27 locals i volem acabar l’any amb 40, també exportant el model a altres ciutats de l’Estat”.

Lliçons de vida

“Tot i que pugui semblar que tenim un negoci tangible i molt comú com una cadena de cafeteries, la realitat és que tenim molt a veure amb una start-up i la seva ambició de creixement. Vam conèixer els fundadors de Factorial, el Bernat Farrero i el Jordi Romero, i després de muntar una cafeteria junts al Poblenou van convertir-se en els nostres inversors i ens han aportat molt com a mentors”.

"Jo crec que l’ésser humà està fet per voler créixer sempre, i si hagués de donar un consell a algú li diria que pensi en gran i d'acord amb les seves ambicions. Un ha d’entendre cap on vol anar i, després, plantejar-se realment aspectes més pragmàtics, com la capacitat de finançament. Al principi el deute bancari no era una opció per a nosaltres, per exemple".

stats