El Banc d'Espanya es queda sense director d'economia
Xavier Brossa serà el nou president de l'AED i altres fitxatges de la setmana


BarcelonaEl Banc d'Espanya es queda sense director d'Economia, una figura cabdal per al funcionament de l'organisme, que ha hagut de treure la plaça a concurs. Alhora, aquesta setmana l'Associació Espanyola de Directius ha escollit Xavier Brossa com a nou president, en substitució de Juan Antonio Alcaraz; Marc Murtra ha estat elegit nou membre de l'European Round Table for Industry (ERT) i King té nou president. Aquests són alguns dels principals moviments de directius de la setmana.
Xavier Brossa, nou president de l'Associació Espanyola de Directius (AED)
L'Associació Espanyola de Directius (AED) ha escollit Xavier Brossa Galofré com a nou president de l'entitat per al període 2025-2029. La seva candidatura ha estat proclamada d'acord amb el procés electoral i ha comptat amb un suport majoritari del col·lectiu. Amb una reconeguda trajectòria a l'àmbit empresarial i institucional, Brossa assumeix aquesta nova etapa amb el propòsit d'enfortir el posicionament de l'AED com a punt de trobada, formació i influència dels alts directius i consellers a Espanya.
Xavier Brossa pren el relleu de Juan Antonio Alcaraz, que ha liderat l'AED durant els darrers vuit anys. Durant aquesta etapa, Brossa ha ocupat el càrrec de vicepresident primer de l'entitat, època en què l'AED ha passat de 1.888 socis el 2017 a 2.758 el 2024, un creixement del 46%. Nascut a Sant Quirze del Vallès el 1959, Xavier Brossa Galofré és llicenciat en econòmiques per la UAB i censor jurat de comptes, a més de membre del Registre Oficial d'Auditors de Comptes. És membre del Patronat de la Fundació Bancària la Caixa des de l'abril del 2024. És també patró de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País i de la Fundació Món Clínic (Hospital Clínic de Barcelona).
El director d'economia del Banc d'Espanya deixa el càrrec
El director d'economia i estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán, deixarà el seu càrrec el 12 de juny, motiu pel qual aquest lloc ja ha estat tret a concurs de mèrits a través d'una "expressió d'interès", segons va comunicar l'entitat dimecres. La decisió de Gavilán es produeix just l'endemà que es presentés l'informe anual de l'entitat, corresponent al 2024 i el primer que s'elabora des del nomenament de José Luis Escrivá com a governador.
Gavilán, llicenciat en economia per la Universitat d'Oviedo i doctor en economia per la de Chicago (EUA), ocupava aquest càrrec des del 2022 i va ser nomenat per l'anterior governador, Pablo Hernández de Cos. El Banc d'Espanya ja ha publicat una "expressió d'interès" per seleccionar candidatures per a aquest càrrec, que exigeix tenir vint anys d'experiència en funcions de recerca o directives relacionades amb l'anàlisi econòmica, monetària o de polítiques econòmiques, preferiblement orientades a bancs centrals o institucions europees o internacionals.
Un nou càrrec per a Murtra
El president de Telefónica, Marc Murtra, ha estat elegit nou membre de l'European Round Table for Industry (ERT), el fòrum que agrupa les empreses industrials i tecnològiques més grans d'Europa. La designació ha estat confirmada de manera unànime per tots els representants de l'organització. Murtra ha assistit, juntament amb més de 50 presidents i consellers delegats de l'ERT, a la sessió plenària anual de primavera, que s'ha celebrat aquesta setmana a Roma.
L'ERT es va fundar el 1983 i treballa per crear "una Europa forta, oberta i competitiva, que actuï com a motor de creixement sostenible i prosperitat per a tots els ciutadans", segons explica la mateixa organització. Reuneix els primers executius de les més de 60 companyies industrials i tecnològiques més importants d'Europa. Aquestes grans empreses sumen uns ingressos combinats de 2 bilions d'euros, generen 5 milions de llocs de treball i inverteixen 60.000 milions d'euros a l'any en innovació i desenvolupament.
Pilar Gil, nova consellera delegada de Prisa Media
El consell d'administració de Prisa ha aprovat per unanimitat el nomenament de Pilar Gil com a consellera delegada de Prisa Media per a Espanya i Llatinoamèrica amb efecte immediat. Llicenciada en ciències econòmiques i empresarials per ICADE (E-2) i PDD per Iese, Pilar Gil va iniciar la seva carrera professional al Chase Manhattan Bank i es va incorporar al Grup Prisa el 2000 per dur a terme la seva sortida a borsa. El juliol del 2022 va ser nomenada directora financera de Prisa, el febrer del 2023 consellera executiva de la companyia i el juny del 2023 vicepresidenta del consell. Durant aquests darrers anys, ha liderat tres ampliacions de capital i un refinançament, firmat el 6 de maig passat i que garanteix l'estabilitat financera de l'empresa per als tres anys vinents. Des de finals de febrer del 2025, era la màxima executiva de Prisa Media.
King tria Todd Green nou president de la companyia
King, l'empresa darrere d'alguns dels jocs per a mòbils més icònics del món, com ara el conegut Candy Crush o Farm Heroes Saga, ha anunciat el nomenament de Todd Green com a nou president. Green prendrà el relleu de Tjodolf Sommestad, qui, després de gairebé 14 anys a King –inclosos tres com a president–, ha decidit prendre's un descans del sector i "centrar-se en altres projectes personals", segons ha explicat la mateixa empresa.
Green assumirà oficialment el càrrec de president de King l'1 de juny. Té més de 12 anys d'antiguitat l'empresa, on ha ocupat diversos llocs de lideratge. Fins ara, ha estat director general de la franquícia Candy Crush, que ha generat més de 20.000 milions de dòlars en ingressos i ha superat els cinc mil milions de descàrregues. Els jocs de King sumen més de 200 milions d'usuaris actius mensuals. Com a part de Microsoft, King té equips a Estocolm, Malmö, Londres, Barcelona, Berlín, Dublín, San Francisco, Nova York, Los Angeles i Malta.
Ricoh incorpora Vanda Sofia Gonçalves al comitè de direcció
La tecnològica Ricoh ha incorporat Vanda Sofia Gonçalves al comitè de direcció, després del seu fitxatge per liderar les operacions i el creixement de la multinacional a Portugal. La directiva substitueix com a country manager de Ricoh a Portugal i membre del seu màxim òrgan directiu Miquel Soler, que ha assumit el càrrec de business transformation EMEA a Ricoh Europa. Vanda Sofia Gonçalves, que ha ocupat alts càrrecs a Accenture Portugal i CGI, té una experiència professional de més de 25 anys en les àrees de tecnologia de la informació i sistemes.
Benjamin J. Babcock dimiteix com a president del consell de Dia
Benjamin J. Babcock ha dimitit com a president del consell d'administració de Dia i serà substituït per Alberto Gavazzi, actual conseller extern dominical de la cadena de supermercats, amb efectes després de la celebració de la junta general ordinària, convocada per al 20 de juny a Madrid. "En coherència amb el gir de Dia cap a una estratègia orientada al creixement i amb focus en l'execució operativa del pla estratègic, cediré el càrrec de president del consell d'administració a Alberto Gavazzi després de la junta general ordinària d'accionistes. Quan vaig assumir la presidència ho vaig fer amb el ferm compromís de culminar amb èxit la transformació de Dia. Aquest compromís ha estat complert", destacava Babcock en una carta als accionistes.
Babcock ha indicat en l'escrit que continuarà com a conseller dominical i principal representant de LetterOne, l'accionista de referència de Dia, que ostenta el 77,7% del capital social. Així, el consell d'administració de la societat va aprovar, en la seva reunió celebrada dilluns, la dimissió del president de la cadena de supermercats, que continuarà com a vocal de l'òrgan rector de la companyia, si bé la seva reelecció queda subjecta al fet que s'aprovi en junta. A més, s'ha proposat a la trobada anual dels accionistes de la cadena de supermercats el nomenament de Rut Aranda Carmona, Sara Díez Jáuregui i María Paloma Pérez Sánchez com a noves conselleres independents pel termini estatutari de dos anys.