04/02/2023

Com tractar el company que no suportes

2 min
Oficines del districte 22@ al barri de Poblenou de Barcelona

Tinc molt mala relació amb un company de feina amb qui forçosament m'he de relacionar. ¿Tens algun consell per a mi?

Sònia, Sant Vicenç dels Horts

Et proposo dues estratègies; són aplicables a companys de feina, empreses competidores i proveïdors molestos entre d’altres, i responen a una òptica empresarial. Ara bé, si aquesta relació t’afecta a tu personalment o al teu rendiment, s’haurà d’abordar des de la psicologia laboral.

Primer, l’estratègia KIS, de l’acrònim anglès Keep it simple (fes-ho senzill). Davant persones que ens afecten, tendim a complicar-nos; ens posem nerviosos, parlem més del compte, ens emboliquem i acabem generant impressions equivocades. Per tant, fes-ho simple. Quan et relacionis amb aquest company, pensa en l’objectiu de la conversa o tasca i sigues precisa amb el que comuniques i fas. Utilitza la primera persona del singular, evita les llargues contextualitzacions i afegeix “sisplau” i “gràcies” de tant en tant. Res més. Compte, no cal que facis cara de lluç quan tractis amb el company; parla tranquil·lament, sigues neutral i continua constant amb aquest tarannà.

Una altra estratègia respon a la frase de Sun Tzu “La millor defensa és un bon atac”. Anticipa’t i parla amb el teu company. Prepara la conversa, no t’entretinguis massa explicant com et sents, però sigues molt detallada en la proposta de com us relacionareu a partir d’ara. Igual que tu, el teu company també té uns propòsits de vida. Prepara una proposta on encaixin els objectius d’ambdós. Per exemple, ell pot voler més temps en família i tu, un ascens. Proposa-li assumir tasques seves (en què puguis destacar) al mateix temps que ell es treu feina de sobre. Si no hi està d’acord, demana-li la seva proposta. Normalment no esperem tanta sinceritat ni propostes acotades. Si no funciona, estratègia de desgast; espera’t un temps i fes de nou la proposta.

En definitiva, simplifica les interaccions, tingues les converses pensades i centra’t a aconseguir una relació estrictament professional. Molta sort!

stats