Consultori laboral

¿Saturat de reunions a la feina? Mira-t'ho així

La consultora Alexandra Masó ens planteja com treure alguna cosa bona d'aquest acte recurrent a l'empresa

2 min
Reunió de metges per fer el traspàs d'informació dels pacients.

Crec que a la meva feina ens reunim massa sovint i perdem temps. ¿Creus que ho he de dir als caps?

Josep, Barcelona

Mirant el munt de correus que tens per respondre, la llista de tasques pendents i l’agenda –que més que una agenda, sembla un tetris–, et preguntes: "Necessito realment una altra reunió?" No ens enganyem, és una situació massa habitual i, tot i que fa dècades que parlem del temps i la seva gestió, seguim topant amb els mateixos obstacles. Però, abans de tractar tot això i més amb els teus caps, fem un pas enrere.

Què es considera realment productiu a la teva empresa? Com explica el filòsof sud-coreà Byung-Chul Han, el nucli de la qüestió rau en la nostra percepció (i la de l’empresa) sobre què és “temps productiu” i què, “temps perdut”. En una empresa en la qual l’exploració, la creativitat i l’aprenentatge sigui clau per mantenir-se competitius, les reunions seran indispensables, ja que fomenten la reflexió. Potser no es decideix res en moltes, però per arribar tots al mateix punt, plantejar nous reptes i trobar millors respostes, és essencial deixar de “fer” per dedicar temps a pensar. Si aquest és el teu cas, però continues pensant que és una pèrdua de temps, intenta trobar un benefici en aquestes reunions més enllà de la productivitat. Per exemple, prova de millorar l’escolta activa o de posar a prova les teves idees.

No obstant això, una cosa ben diferent és que la política d’empresa promogui un excés de reunions simplement perquè “queda bé” dir que ens reunim molt. Si aquest és el cas i no pots acomplir les tasques per les quals t’han contractat, llavors sí, crec que has de parlar-ne amb els caps. Si després d’expressar-te la dinàmica persisteix i les reunions continuen sent improductives, sempre pots optar per promoure una “vaga de reunions”. Deixa d’assistir a les reunions o assisteix a totes sense ni un bolígraf, i avisa que et trobes en vaga.

Sigui com sigui, recorda que el temps ben invertit, mai serà perdut.

stats