Consultori laboral

Què faig si tinc companys que inflen les despeses que els paga l'empresa?

La consultora Alexandra Masó recomana normes clares i sancions contundents per evitar 'free-riders'

2 min
Un treballador en una oficina.

BarcelonaA l'hora de passar despeses a l'oficina on treballo s'està imposant una certa informalitat, amb companys que reporten despeses que no tenen res a veure amb la feina. ¿Creus que hauria de fer-hi res?

Carmen, Barcelona

Aquest és el que es coneix com a efecte 'free-rider' o problema del paràsit. En una societat, en una economia o, com és el cas, en una empresa, el problema del paràsit es produeix quan algú s’aprofita d’un sistema sense aportar-hi honestament o contribuir-hi correctament, igual que els mosquits quan xuclen la sang; no han participat en la seva elaboració, però se’n beneficien. Un exemple d’això aplicat a la societat són els robatoris de coure de les línies de tren que estem vivint els últims dies.

En el cas de l'oficina, si aquests free-riders continuen i, fins i tot, veient la impunitat que tenen, altres s’apunten a aquest comportament, pot portar molts problemes al conjunt. El primer és que acabaran saltant les alarmes si segueixen augmentant les despeses. També pot implicar que no es puguin retribuir totes les despeses, i perjudiqui els qui ho feu correctament. A més, la direcció pot demanar-vos responsabilitats més grans, ja que despeses més elevades per complir la feina impliquen unes expectatives més altes. La conseqüència més greu és que tot això porta un deteriorament de la confiança dels uns amb els altres i que es creï un ambient de treball poc sa, amb menys voluntat de cooperació, i empitjori així la qualitat de la vostra feina i del vostre dia a dia.

En aquests entorns, l’única manera efectiva de limitar les ganes de ser free-rider és que la direcció apliqui normes clares i sancions contundents en cas d’incomplir-les (i fer-les efectives quan pertoqui), com també que defineixi clarament els mecanismes per posar-ho més difícil als free-riders. Per exemple, que un mateix no pugui reportar-se les seves despeses, crear partides pressupostàries individuals o fer públics en una nota interna els percentatges de despeses per trimestre.

Tu pots fer el primer pas. Sempre dependrà de la “voluntat política” de l’empresa per solucionar-ho, però que bé que ens sentim quan som moralment responsables!

stats