Empreses 06/07/2013

Retirada de permisos d'emissió per la UE

1 min

Que el mercat de comerç d'emissions de CO2 dissenyat per la UE no funciona, és un fet que ningú qüestiona. El preu d'un permís d'emissió, que equival a una tona de CO2, ha passat de més de $25 el juny de 2008 a tot just $3 el juny de 2013. Per això es veu amb molt bons ulls el gest del Parlament Europeu, que va votar el passat dimecres per 344 a 311 la retirada del mercat de fins a 900 milions de permisos.

El Secretari General de l'ONU, Ban Ki-moon ha alabat la iniciativa, però també ha demanat que hi hagi més reformes estructurals, sense les quals el preu del que vulgarment s'anomena la tona de CO2 seguirà tan baix, que no motiva a les empreses a fer millores. Tot aquest mercat es va idear per promoure que les empreses cerquin l'eficiència i també solucions innovadores per tal de reduir les emissions de CO2 a Europa; fins ara l'èxit no es veu. És cert que hi ha una reducció d'emissions a la UE en el seu conjunt, però es degut a altres regulacions i no pas a la 'pressió' del mercat de comerç de permisos d'emissió.

En fi, es tracta d'una bona mesura, necessària per salvar un mercat d'emissions en estat agònic, però que ha de venir seguida d'altres mesures estructurals i també caldrà que en el futur no es donin als Estats els permisos d'emissions de CO2 tan alegrement com s'ha fet en el passat.

stats