Empreses 28/02/2015

Project Titan

2 min

English

Apple Inc. desenvolupant un cotxe elèctric?. Doncs sí. Apple porta com a mínim un any treballant en aquest projecte, fins fa poc, secret: "Titan". S'en pot sortir la companyia que va crear Steve Jobs l'abril de 1976 a Cupertino? Molts analistes creuen que sí, però no a curt termini. De fet, Apple no va ser la primera empresa en posar en el mercat un reproductor de música digital (MP3) i, quan ho va fer l'octubre de 2001, capgirà el mercat amb l'iPod del que ja en porta gairebé 400 milions venuts. Tampoc van ser els primers a Apple en posar un smartphone al mercat i, de nou, van reinventar el mercat amb l'iPhone el juny de 2007, fent convergir l'iPod i els smartphones. Poden ara repetir la història amb els cotxes, tot apunta a un vehicle elèctric? Si la gent d'Apple segueix en forma, com fins ara, jo crec que s'en sortiran, tot i que el cotxe potser no el veiem al mercat fins el 2020.

Els darrers 14 mesos, Apple ha publicat prop d'una vintena de patents amb Liquidmetal, una companyia especialitzada en un material anomenat "metall de nanofosfat" que es pot amotllar com el plàstic. A un lloc proper al quarter general d'Apple a Cupertino, s'està desenvolupant el nou projecte. Sense regateig. Agafa, o bé ho intenta, personal expert en desenvolupament de bateries de Tesla, Panasonic Corp, Toshiba Corp., Samsung Electronics Co. També enginyers de la indústrica automobilística, com Mujeeb Ijaz (Ford Motor Corp.). El director general de Tesla, Elon Musk, afirma que Apple ha ofert a alguns dels seus treballadors $250.000 i augments salarials del 60%. Steve Zadesky, ex-enginyer a la Ford, és qui lidera el projecte Titan, en el qual alguns centenars d'enginyers hi estan treballant. És una prova més que la nova economia baixa en carboni ha arrencat amb força i també un senyalque els fabricants de cotxes de tota la vida podrien quedar, en part, al marge de la nova forma de mobilitat elèctrica. La Companyia Apple Inc ha fet públic el dia 2 de març que incorpora els vehicles a la seva llista

d'activitats: "Vehicles; Apparatus for locomotion by land, air or water; electronic hardware components for motor vehicles, rail cars and locomotives, ships and aircraft; Anti-theft devices; Theft alarms for vehicles; Bicycles; Golf carts; Wheelchairs; Air pumps; Motorcycles; Aftermarket parts (after-market parts) and accessories for the aforesaid goods." In memoriam, August Puncernau, líder del grup de debat al Ateneu Barcelonés.

stats