La butxaca
Opinió 01/02/2024

Què vol dir invertir en renda fixa?

L'economista Andrei Boar dona consells als que temptegen aquesta alternativa a la borsa

2 min
La prima de risc espanyola va aprofitar l'èxit del Tresor i va caure 17 punts.

Quan parlem d’inversió acostumem a pensar en la renda variable o el que es coneix col·loquialment com la borsa. Ara bé, hi ha moltes altres opcions, com podria ser la renda fixa que, explicat de forma senzilla, seria prestar els nostres diners a estats o empreses. La rendibilitat que s’obté en aquest cas són els interessos que ens paguen a canvi.

En primer lloc, la renda fixa és de tot, menys fixa. Tot i que en un primer moment ens pugui oferir una rendibilitat, es pot moure amb el temps i fins i tot, podem perdre diners. La clau com en tota inversió és la diversificació: no és el mateix tenir deute americà o argentí, com tampoc no és el mateix tenir deute de Google o bé d’una petita empresa sense liquiditat. Pot passar que amb el temps, alguna no ens pugui ni pagar els interessos ni tornar-nos la inversió realitzada.

Habitualment, quan s’inverteix en renda fixa, es fa a través d’un fons d’inversió que ja aplega desenes o centenars d’empreses i, per tant, el risc està més que diversificat. Ara bé, si nosaltres volem, podem comprar de forma individual lletres o bons de l’estat espanyol, per exemple.

Un factor clau en el qual ens hem de fixar per triar la composició de les nostres carteres és el rating, és a dir, el nivell de seguretat que donen els analistes. El rating se separa entre les categories d’inversió o especulació. En la primera categoria hi trobem les A i les BBB, per sota i entre les lletres BB i D es consideren d’especulació. Per descomptat, com millor sigui el rating, menor serà el risc i, per tant, menys interessos ens pagaran, però també la probabilitat d’impagament és mínima. Si decidim assumir riscos amb un nivell C o D, podem arribar a perdre tota la inversió realitzada.

És molt important entendre que tot i que el seu nom és renda fixa, com en qualsevol inversió, es poden perdre diners.

stats