Mai us heu preguntat per què no es poden fer transferències entre bancs durant el cap de setmana? O per què una transferència del divendres arriba el dilluns? Sembla un impossible quan en ple segle XXI vivim en la immediatesa. Per sort, això ha canviat gràcies a la Comissió Europea i a una nova norma que ha entrat en vigor aquest mateix gener: els bancs estan obligats a oferir-nos ara transferències immediates de forma gratuïta. És a dir, sempre han existit, però abans eren de pagament.
Des del primer moment, els bancs han aplicat aquesta norma i avui mateix, es poden realitzar les transferències sense cap cost (fins i tot en diumenge). Això sí, fins a un límit establert: en la gran majoria, 900 euros. A la pràctica, és un servei que s’assimila al Bizum i fins i tot és més incòmode, perquè requereixes saber el compte corrent de l’altra persona per poder dur a terme el pagament.
De tipus de pagament immediats entre particulars n’hi ha molts. De fet, els bancs han sigut els últims a posar-se al dia. Deixant de banda l’efectiu o el Bizum, molts bancs digitals permetien enviar diners de particular a particular a l’instant des de fa anys i, fins i tot, les criptomonedes ens ho permeten fer (no només serveixen per especular). És més, alguns bancs tradicionals fan servir criptomonedes com a mitjà d’intercanvi en les transferències.
Això obre un nou debat: per què les transferències immediates, sent possibles, eren de pagament i ara són gratuïtes? Segons la meva opinió (i la del lector pot ser totalment la inversa), com qualsevol empresa, els bancs ofereixen un servei financer pel qual cobren una tarifa, de la mateixa manera que no dubtem a pagar el servei a la perruqueria. El fet que ara sigui gratuït implica una reducció del seu benefici.