Simplifiquem l’avaluació de l’any
A poc a poc ens encaminem cap als darrers dies d’aquest any tan estrany. Naturalment, la majoria de professionals intentem fer-ne un balanç personal. Treure’n el positiu i el negatiu i intentar veure com podem afrontar el proper any amb ensenyaments i energia renovades.
Ho fem a nivell personal, però en moltes organitzacions es fa també a nivell d’empresa. Són els caps els que fan un balanç de cadascuna de les persones dels seus equips. Algunes empreses en diuen “avaluació anual” i d’altres, més anglosaxones, “ appraisal ”. És l’examen particular que cada membre de l’organització passa a final d’any. En funció d’aquesta avaluació es decideixen els següents passos, el pla de formació, les promocions, la retribució...
Que complicades seran aquest any aquestes avaluacions! Com les faran, els managers? La nostra gent, els nostres equips, han estat treballant amb els seus companys fins al març. Després, tancats a casa, teletreballant, fins al juny, i després... Després han fet de professionals, de pares, de professors improvisats de la seva canalla. Han fet de tot. I en la immensa majoria dels casos amb una maduresa i serenitat dignes de menció. ¿I ara els hem d’avaluar? ¿Ara els hem de recordar els seus punts forts i el que han fet bé, però també les seves àrees de progrés, eufemisme que sovint s’utilitza per dir el que no fan bé?
Diuen que no diem prou la paraula gràcies. I potser tenen raó. Ens en fem un fart, en una etapa de la vida, de dir als nostres nens “què es diu?” perquè responguin “gràcies” als avis, als tiets, als amics, perquè aprenguin a utilitzar aquesta expressió d’agraïment. Repetita iuvant. Després, d’adults, ens n’oblidem sovint, de ser agraïts.
Així que en aquest any de pandèmia hauríem de simplificar l’avaluació. A la vida, només un excés és recomanable: l’excés de gratitud. Diguem gràcies a la nostra gent. Moltes gràcies!