18/09/2021

Pirates 2.0

2 min

A l’estiu s’acaba i ja hem deixat enrere les llargues sobretaules i xerrades tranquil·les que caracteritzen aquests mesos. Precisament en un d’aquests sopars d’agost amb els amics de tota la vida, va sorgir un tema d’aquells que ens obligarà a preparar el 2022 d’una forma diferent a l’habitual.

Dos d’aquests amics acabaven de passar pel mateix daltabaix a les seves empreses: un comerç del centre de Barcelona i una empresa de làctics als Estats Units. Mentre tots dos passaven els seus primers dies de vacances amb les seves famílies, els trucaven per a comunica’ls-hi que els sistemes i ordinadors de les seves companyies no funcionaven. Després d’un atac informàtic, tots els fitxers amb els que operen diàriament havien estat encriptats i ningú hi tenia accés. Fa 50 anys no hauria passat res perquè tot era manual. En canvi, avui en dia, amb els sistemes aturats, les empreses no poden fer res!

Poques hores després de l’inici de l’atac, les dues empreses eren contactades per pirates informàtics amb la mateixa sol·licitud. Havien de realitzar un pagament amb bitcoins per a obtenir el software necessari amb el que podrien desencriptar totes les dades. Les quantitats demanades eren altes, però “pagables” vista la dimensió del desastre amb comandes perdudes per aquí, factures no enviades per allà, pèrdua total i completa dels nivells d’estoc...

Com us podeu imaginar, les dues empreses van fer els pagaments en bitcoins i poc després van tornar a poc a poc a la normalitat. Com acostumem a dir col·loquialment, “quan vegis les barbes de ton veí tallar, posa les teves a remullar” i com veieu no depèn de si l’empresa és petita, mitjana o gran. Aquest any quan prepareu els vostres pressupostos pel 2022, penseu a afegir un parell de partides: protecció dels vostres sistemes d’informació i una bona assegurança per si, tot i així, us acaba passant.

stats