Finances
Opinió 30/06/2023

No tinguis diners al compte corrent

Andrei Boar analitza les millors opcions per no perdre diners amb els nostres estalvis

2 min
Dona en un caixer automàtic

BarcelonaTot i que generalment la inflació afecta reduint el poder adquisitiu, la taxa d’estalvi de les famílies se situa en el 7,2%, és a dir, que una part de la població està generant estalvis. Què en faig? Els deixo al banc, els inverteixo o amortitzo la hipoteca?

Si triem no fer res i deixar-los al banc, hi perdem diners. Tot i que ens sembli que els nostres diners “estan segurs”, a la pràctica, com que els preus pugen, tenim menys capacitat de compra. Per tant, tot i que aquesta opció mai hauria de ser l’escollida, sol ser la majoritària. Per sort, amb els tipus actuals, els bancs comencen a oferir dipòsits de fins al 4%. Si no volem risc, hauria de ser la nostra elecció.

Ara bé, si no volem esperar un any per guanyar un 4%, tenim inversions de tota mena segons el nostre grau de risc, des de l’or o l’habitatge fins a les criptomonedes i les start-ups. La més habitual és la borsa. Si parleu amb algú els últims mesos, segur que us diu que hi ha guanyat molts diners. El moment de mercat viscut durant el 2023 ha estat clarament alcista, amb increments mitjans del 30% (ara penseu en el 4% del dipòsit), cosa que ha permès disparar encara més l’estalvi. Atenció: també hi ha moments en què s'hi perden diners!

I, finalment, ens podem preguntar: i si amortitzo la hipoteca? Si ens ho plantegem és perquè ja fa anys que l’estem pagant. Amb les condicions anteriors, una hipoteca fixa solia rondar l’1% i, per tant, considerant que “sense fer res” el banc ens dona un 4%, ni ens hauríem de plantejar anticipar-ho. En canvi, una de variable ronda el 5% i, per tant, aquí ja podem dubtar. Per descomptat, l’opció òptima seria que l’estalvi que estem generant fos superior al 5%.

L’anàlisi és senzilla: quant em costa la hipoteca i quin benefici obtinc de les meves inversions. En tot cas, no tinguis diners al compte corrent.

stats