La butxaca

Per què no és bona idea invertir en 'start-ups'

L'economista Andrei Boar recomana als petits inversors evitar les empreses emergents

2 min
Les oficines de la companyia catalana Glovo a Barcelona.

En les últimes setmanes hem parlat de la inversió en borsa, en renda fixa i els dipòsits, però d'opcions encara en queden moltes. Una de molt arriscada i poc aconsellada per a l'inversor novell és la inversió en start-ups o empreses emergents.

Un petit inversor pot pensar que si inverteix en una start-up i creix, la inversió es multiplicarà per 10, per 20 i per 50. I la veritat és que té tota la raó. Ara bé, quantes creixen? Diferents estudis indiquen que el 90% de les empreses emergents fracassen i això implica que l’inversor perdrà tots els diners. Per tant, més aviat els multiplicarà per 0.

Tot i això, si vol arriscar-se i encerta l’empresa que creixerà, també toparà amb dificultats. La primera té a veure amb l’import. Habitualment aquestes empreses busquen centenars de milers d’euros que no pot aportar un mateix inversor o, si més no, no els hauria d'aportar (recordeu el concepte de diversificació). Per arreglar aquest problema hi ha diverses companyies de crowdfunding que apleguen petites inversions fins a arribar al límit marcat.

Suposem que decidim fer servir una plataforma de crowdfunding i encertem l’empresa que creix. La suma dels dos factors podrà fer que multipliquem per 20 la nostra inversió. Ara bé, és com la borsa i ho podem vendre en qualsevol moment? No. És la segona dificultat. La característica principal de les empreses emergents és que no són líquides i només podem vendre les nostres participacions i transformar el nostre benefici en diners si algú ens les compra. Per tant, podem tenir els nostres diners bloquejats durant molt de temps.

Per tenir-ne una referència, un fons d’inversió especialitzat acostuma a rebre unes 10.000 peticions d’inversió a l’any. D’aquestes, n’inverteixen en 10 o 12 i acaben guanyant en 5. I aquests són els experts. Per tant, com a petit inversor, eviteu aquest format d’inversió.

stats