12/06/2021

Un mal aniversari per a Sir Tim

2 min

Dimarts passat, a Tim Berners-Lee no li devia provar gaire el pastís del seu 66è aniversari. L’enginyer britànic, que mentre treballava al Centre Europeu de Recerca Nuclear de Ginebra l’any 1989 es va inventar la web, el sistema més important per a la producció, la difusió i el consum de coneixement que mai ha existit, ja fa temps que lamenta públicament la comercialització extrema per part dels gegants d’internet que pateix la seva creació.

Aquesta setmana Sir Tim (l’any 2004 va ser investit cavaller de l’Imperi britànic) va tenir un altre motiu de patiment mentre bufava les espelmes. Cap al nostre migdia, una bona part de les pàgines web més visitades de la xarxa van començar a comportar-se de manera estranya i d’altres, entre elles mitjans de comunicació com el New York Times, la BBC, El Periódico i el 324.cat, van deixar de respondre del tot.

Passat el desconcert inicial es va descobrir que el motiu era una avaria a Fastly, una de les principals xarxes de distribució que les empreses de contingut digital fan servir per replicar-lo automàticament a desenes de centres de dades repartits pel món i accelerar-ne així el lliurament als usuaris que el reclamen.

Fastly hi va reaccionar de manera impecable reconeixent la incidència, informant cada pocs minuts de la situació i notificant abans d’una hora que l’avaria havia quedat resolta. Tot i l’agitació d’aquella estona a les xarxes, el cas tampoc va ser un drama. Malgrat alguns titulars, no va caure internet, només una part de la web, i altres serveis molt més crítics, com el correu electrònic i els cercadors, van continuar funcionant.

Però sí que ha servit perquè molts internautes siguin conscients que les webs i les aplicacions que fan servir no són monolítiques, sinó una combinació de contingut resident en servidors molt diversos i subjecte a colls d’ampolla com els centres de dades d’Amazon i les CDN com Fastly.

stats