La butxaca

Podem invertir sense assumir cap risc?

Els comptes remunerats i els dipòsits són dues opcions que permeten tenir els diners assegurats

2 min
L'evolució de l'Íbex-35 a la borsa de Madrid el 27 d'octubre.

BarcelonaTenir els nostres diners al compte corrent sense fer-ne res és perdre diners. És una realitat que a vegades costa d’acceptar. Els preus no paren de pujar i cada cop podem comprar menys productes. Per tant, invertir els diners hauria de ser pràcticament una obligació. Avui, però, anem a parlar de les inversions sense risc, és a dir, d'aquelles on tenim els diners assegurats.

En primer lloc, comencem amb els comptes remunerats. Pel simple fet de tenir els diners en el compte corrent, sense invertir-los enlloc, el banc et paga una quantitat. Moltes vegades, aquests comptes es fan servir de ganxo per al client. Et canvies de banc per les quantitats promeses, que acostumen a rondar el 2% anual, i han guanyat un nou client. De risc, però, cap ni un, i sense tenir els diners bloquejats.

Per una altra banda, trobem els dipòsits, és a dir, aquells productes on tens els diners bloquejats durant el termini subscrit (habitualment 1 any) i on reps els teus interessos amb una periodicitat marcada. Actualment, es poden trobar dipòsits que remuneren entre el 2 i el 3% a 1 any vista. Cal destacar que a 2 anys o més, la remuneració del dipòsit baixa notablement. Per què? Perquè tothom espera que els tipus baixaran i, per tant, no tindria sentit pagar una remuneració superior.

A propòsit d'això, posem-hi números. Suposem que volem obrir un dipòsit de 10.000 euros, al 3% anual. Al cap d’un any, obtindrem uns interessos de 300 euros, d’on haurem de descomptar la retenció d’impostos del 19%. És a dir, després de tenir els diners bloquejats durant un any sense poder-los fer servir, el rendiment que n'hem tret és de 237 euros. Recordeu que és una inversió sense risc i, per tant, la remuneració també és baixa. Si volem que el rendiment millori, hem d’augmentar el risc de guanyar i de perdre.  

stats