La butxaca

Guia ràpida per invertir en temps de tipus baixos

L'abaratiment del diner canvia el panorama d'opcions per treure rendibilitat a l'estalvi

2 min
Pantalles a la borsa de Tòquio.

Amb la baixada de tipus sent una realitat, arriba el moment de buscar noves alternatives d’inversió per rendibilitzar els nostres diners. Per suposat, si volem augmentar la nostra rendibilitat, també augmentarà el risc. No podem esperar ni beneficis assegurats ni treure quan vulguem, i hem d’estar disposats a perdre’n.

Per descomptat, la primera alternativa és la renda variable (la borsa). Normalment, s’acostuma a dir que quan els tipus baixen, la borsa puja i viceversa. S’ha demostrat que aquest cop no és així, i la borsa ha estat en màxims amb els tipus en màxims. És cert, però, que certs sectors es veuen beneficiats dels tipus baixos, com ara energètiques, constructores o turisme. En canvi, el sector bancari és el més perjudicat.

Si volem sortir-nos de les inversions tradicionals, podem invertir en start-ups, sigui directament o a través de plataformes de crowdfunding, és a dir, inversió col·lectiva on hi podem invertir a partir de 1.000 euros. Hem de saber que en aquest tipus de projectes podem arribar a multiplicar per 10 la nostra inversió en aproximadament cinc anys. Ara bé, també és cert que ho podem perdre tot si el projecte no funciona (el 90% no ho fan) mai podem treure els diners si no hi ha una ronda d’inversió. A tot el món, el crowdfunding ha mogut aquest 2024 uns 1.500 milions d’euros.

Una altra alternativa, la trobarem en el mercat immobiliari. Tot i que aquesta pràctica comporta especulació, els preus han crescut entre un 7 i un 10% respecte a l’últim any. A part, el lloguer dona un rendiment mitjà del 10% anual (que s’acumula al creixement del preu).

Per últim, no ens oblidem de les criptomonedes, a les que els afecta poc el moviment del tipus. Són altament volàtils i especulatives, i una opció d’inversió només reservada per a qui li agradi l’alt risc.

stats