18/09/2021

Facebook se’ns pixa a la cara

2 min

La història recent ens demostra que bona part de les empreses de l’economia digital no són socialment més responsables que les de tota la vida. El cas de Facebook és sagnant pel seu immens abast poblacional. No sols es tracta de la coneguda acumulació de dades sobre l’activitat de milers de milions d’humans i de l’opacitat en la seva explotació comercial. El Wall Street Journal ha publicat documents interns de Facebook en què no sols es comprova que l’empresa és tòxica, sinó també que n’és conscient i menteix descaradament. Per esmentar-ne només tres casos:

1. Mentre Facebook presumeix dels recursos que dedica a filtrar continguts nocius, també dona carta blanca a milions d’usuaris preferents per publicar, sense penalitzar-los, material provocatiu que vulnera el reglament d’ús i que, en el cas d’un usuari normal, comportaria el bloqueig del compte o l’expulsió.

2. Traficants d’esclaus i més delinqüents fan servir Facebook per captar víctimes sense que l’empresa, sabent-ho, hagi fet res fins ara.

3. Un altre informe reconeix que usar l’apli de la seva filial Instagram perjudica la salut mental d’una de cada tres usuàries adolescents: quan es comparen amb la gent que veuen a les fotos (moltes influencers ) acaben sentint-se pitjor amb el seu propi cos i cauen en l’ansietat o la depressió.

La cosa més greu és que els alts directius de la xarxa social eren coneixedors d’aquests informes, no feien res per corregir-ho i en compareixences oficials han assegurat que l’ús d’Instagram és beneficiós. El nivell de cinisme arriba al punt que un empleat d’Instagram ha expressat al Wall Street Journal l’estranyesa per l’escàndol i ha reconegut que “en realitat Instagram va sobretot d’això”. Aquest això és captar usuaris i retenir-los a la plataforma el màxim de temps possible, per augmentar la facturació sense que importin els mitjans. Hi ha qui reclama la intervenció de les autoritats, però nosaltres ja hi podem fer alguna cosa: donar-nos de baixa de Facebook, Instagram i WhatsApp i esborrar-ne les aplicacions del nostre telèfon.

stats