Comptes públics

Endeutats de per vida

Andrei Boar reflexiona sobre l'increment del deute públic

2 min
Les dades del Banc d'Espanya destaquen que els bancs tenen més morositat que les caixes.

Barcelona¿I si us digués que mai a la vida tornarem el deute que tenim? Segurament penseu que acabareu de pagar un préstec en tres anys o la hipoteca en vint. Ara bé, hi ha un deute que el tindrem sempre: el deute públic, que ens correspon a cadascú de nosaltres.

Espanya i les comunitats autònomes deuen a dia d’avui 1.919.369 milions d’euros (costa fins i tot de llegir), i encara que ens diguin que el percentatge sobre el PIB baixa, el deute puja cada segon uns 1.500 euros. Per contribuent, toquen 95.089 euros i amunt. Per desgràcia, no s'hi veu final. 

El deute puja per tres motius: primer, per cobrir el dèficit públic. Segon, no pagant els interessos. I, tercer, demanant més deute per pagar l’existent. 

El sistema és senzill (però diabòlic). En el moment que toca pagar el deute, se’n demana un altre per fer front als pagaments. No hi havia perill mentre els tipus eren zero o negatius i l’estat es finançava pràcticament a cost zero, però actualment el bo espanyol a deu anys costa un 3,8%. Per tant, estem substituint un deute que era gratuït per un altre que té un cost molt important. El govern d'Espanya preveu una despesa de 41.000 milions d’euros en interessos el 2026. El doble del dèficit fiscal que calcula el Govern amb Catalunya. 

És un tema del qual habitualment no es parla perquè és a llarg termini i la classe política està més interessada en el cicle electoral. Recordeu quan us plantejava "com pagarem les pensions en vint anys"? La despesa en interessos del deute se’ns menjarà. Tot està relacionat i tot surt dels nostres impostos. Poc hi podem fer en les nostres accions del dia a dia ni votant, perquè ningú en parla, però com a mínim hi podem reflexionar i saber què ens espera en uns anys.

L'estona que heu trigat a llegir aquest article, el deute públic ha augmentat en 270.000 euros.

stats