Consultori laboral
Opinió 04/07/2023

Desconnectar durant les vacances, missió possible

Alexandra Masó

2 min
La platja de Bogatell , a Barcelona

Barcelona"Vaig molt estressat, moltes decisions de l'empresa passen per mi i em costa desconnectar. Què puc fer?"

Josep, Barcelona

Primer de tot, aprèn a responsabilitzar-te només de la part que et toca en les decisions que prens. Ni més ni menys. Imagina que has decidit canviar una màquina perquè ja no funciona bé i se n’està ressentint la productivitat. Si la nova màquina arriba amb un defecte de fàbrica i la productivitat dels següents mesos segueix caient, la teva responsabilitat serà pensar en com mantenir nivells decents de productivitat mentre això se soluciona, però en cap cas tu hauràs d’entendre la màquina, estudiar-ne els plànols i proposar solucions per reparar-la. Solem excedir-nos en les nostres responsabilitats i volem controlar les coses perquè surtin com hem previst, però habitualment posem un perímetre massa gran a allò que considerem responsabilitat nostra; així, quan les coses no surten, ens culpem a nosaltres mateixos i això genera estrès.

L’estrès laboral està lligat al grau de control i als límits que tu mateix t’imposes. Per tant, posa't uns límits raonables abans de caure en el teu propi parany: defineix detalladament què pretens aconseguir amb cada decisió, quin és l’objectiu. Tingues-ho per escrit i recupera aquest objectiu cada vegada que hagis de gestionar les conseqüències d’aquesta decisió.

Per últim: segurament només desconnectes quan marxes fora de vacances, lluny de les teves rutines. Si és així, has convertit desconnectar en un objectiu, quan en realitat és un hàbit que s’ha de treballar constantment. Cal acostumar la ment a desconnectar en petits moments del dia; si no, els moments de gran desconnexió et portaran sentiments de culpa i remordiments. Simplement, el cap no ho entén perquè no hi està habituat.

En conclusió, aquest estiu practica-ho; responsabilitza't i controla només el que et pertoca, i equilibra els moments de desconnexió en el teu dia a dia. Bon estiu!

*Fes-nos arribar aquí els dubtes que tinguis al teu negoci i mirarem de donar-hi resposta al Consultori Empresarial.

stats