03/04/2024

Els costos de la sequera

2 min
Una piscina buida d’un hotel, envoltat de segones residències, a Cadaqués.

Per fi ha plogut, però lluny d’acabar amb la sequera, només ens ha donat un petit respir. Dins de les despeses personals que sempre han d’afrontar les famílies trobem l’aigua i, efectivament, la sequera ha fet que els costos familiars s’elevin.

El primer terme en el qual segur que pensem és la factura directa. De cara al 2024, la conca del Ter-Llobregat ha augmentat les tarifes en un rang d’entre el 20% i el 40%, principalment pel cost extra de dessalinitzar l’aigua. Tots sabem que l’increment de costos l’acabarem pagant nosaltres en la factura. Sense voler-ne fer una crítica excessiva, la pujada és d’uns 4 euros al mes per família. Només plantejo un dubte: quan la sequera s’acabi, tornarà a baixar al preu inicial?

A la vegada, la sequera també implica costos indirectes per a les famílies. Els més clars: els productes del sector primari. Tot i ser un sector complex, és ben cert que els aliments estan molt per sobre de l’IPC general. En concret, el gener del 2024 se situava al 8%, acumulant l’increment al 13,4% del 2023. Recordeu que la inflació sempre s’acumula respecte a l’any previ.

A més, no ens podem oblidar dels costos de les piscines. A Catalunya hi ha 192.909 piscines (1 per cada 40 habitants) amb una mida mitjana de 50 metres cúbics. Considerant els preus d’Aigües de Barcelona, omplir-la amb aigua potable tindria un cost aproximat de 300 euros. Considerant que ara està prohibit i cal fer d’ús d’aigua salada, augmenta fins als 1.000 euros. A més, cal tenir en compte que cal fer una inversió extra per adaptar els equips de la piscina a l’aigua de mar.

I, per acabar, permeteu-me una crítica global. Molts de nosaltres estic segur que ens queixem perquè hi ha sequera, però, a la vegada, voldríem omplir la nostra piscina aquest estiu. No és una mica contradictori?

stats