Consultori laboral
Opinió 14/06/2023

Bromes i bon ambient a la feina: quin és el límit?

Alexandra Masó nega que la familiaritat sigui incompatible amb la professionalitat sempre que la feina surti

2 min
Empresa busca treballadors feliços

A la meva feina tenim tan bona relació amb els companys i hi ha tanta familiaritat que de vegades sento que l’ambient és poc professional. ¿M'hauria de preocupar?

Maria, Tortosa

Si la feina surt, no hi ha res del que t’hagis de preocupar. Ara bé, si la familiaritat és un tret vostre, però no de l’empresa, i el rendiment se’n ressent, aleshores sí que s’haurà de controlar.

No t’ha de preocupar la cultura de familiaritat que heu desenvolupat si us permet acomplir la vostra feina. Ben al contrari. Hauríeu d’estar molt orgullosos d’haver aconseguit una cultura corporativa forta i que dona resultats. Sovint ens han inculcat que si implementem les maneres d’organitzar d’empreses serioses i jerarquitzades, tot anirà millor. Però ens oblidem que la cultura corporativa –la manera de pensar i fer de l’empresa– és única per a cada empresa i, donat que manté unida i sincronitzada tota l’organització, és un engranatge indispensable per assolir els seus objectius.

Segurament no se’ns acudiria dir que Disney és una corporació poc professional, tot i que sempre s’ha distingit per l’excel·lència del seu treball a partir d’una cultura de familiaritat. Per tant, què us funciona a vosaltres? Un entorn en què confieu els uns en els altres, en què hi ha una bona comunicació i heu desenvolupat sentiments de pertinença? Doncs endavant!

Si, per contra, aquesta manera d’organitzar-vos no dona els resultats que l’empresa busca, llavors sí que hauràs d’actuar (no pas preocupar-te). Establiu normes comunes per reconduir la situació actual cap a un model de relació més estructurat. Podeu definir els “moments de broma i confidències”, establir hàbits que tothom hagi de complir, com per exemple explicar què es farà i què s’ha fet a l'iniciar i acabar la jornada i, sobretot, comprometeu-vos tots els companys a seguir aquest manifesto.

En definitiva, un ambient de familiaritat no té per què ser incompatible amb la professionalitat, però si ho és, assegureu-vos d’establir pautes per mantenir un ordre que us permeti gaudir dels companys, però també que la feina surti.  

*Pots fer-nos arribar la teva consulta aquí.

stats