El bitcoin està en màxims i els mitjans de comunicació en tornen a parlar. La combinació de tots dos factors porten a una lògica comuna: precaució. Per contra, l’inversor –sobretot el petit i novell– està en una situació d’eufòria que fa que compri actius en màxims. En el món de les finances tenim una màxima: compra barat i ven car. Doncs bé, quan hi ha emocions pel mig, sembla que mai veiem què és car i què no hem de comprar.
En data d’aquest article, ningú que hagi comprat bitcoin en algun moment de la seva història ha perdut diners si no els ha tornat a convertir en euros. Vet aquí el que representa que un actiu estigui en màxims històrics. Ara bé, molta gent s’hi ha arruïnat. Com pot ser?
Qualsevol actiu, sigui el bitcoin o una acció, no pugen d'1 a 10 en línia recta, sinó que les tendències alcistes sempre tenen mínims i màxims creixents. Seria normal que el preu fes una evolució 1, 5, 3, 7, 5, 9, 8, 10. Està clar que si comprem a 1 i no desfem mai la posició, haurem guanyat quan el preu arribi a 10. Però si comprem a 7 i venem a 5, haurem perdut un 35% de la inversió. En el cas de les criptomonedes, aquesta volatilitat encara és més extrema. És habitual que dins d’una tendència alcista a molt llarg termini, el bitcoin tingui caigudes de fins al 70% per després continuar creixent (o no). Penseu que segons CoinMarketCap, hi ha més de 2 milions de criptomonedes coexistint; això sí, el bitcoin engloba el 60% del mercat.
Quan el bitcoin toca màxims sempre hi ha experts en els mitjans que ens diran que això val zero o que arribarà al milió d’euros al cap de dues setmanes. Sent sincer, cap expert –i m’hi incloc– té ni idea de quant valdrà, no el bitcoin, sinó qualsevol inversió, en les pròximes hores. Si fos fàcil saber-ho, segurament no estaria escrivint aquest article. Per tant, només un consell: precaució, i més en màxims.