08/01/2022

¿Els antivacunes són emprenedors?

2 min

Aquesta setmana el govern italià ha fet el pas que molts esperaven: fer obligatòria la vacuna per als més grans de 50 anys. A la vegada, el president francès, Emmanuel Macron, prometia fer la punyeta als no vacunats “fins al final”. A l’altra punta del món, Novak Djokovic (que no sap no ser el protagonista) estava esperant la decisió de les autoritats australianes de deportar-lo o no, en funció de la justificació pendent per tenir una exempció per a no vacunats per entrar al país. Retingut en un hotel, la família el comparava amb Espàrtac i la seva revolta.

El cas és que, si podem ignorar una mica la realitat i fixar-nos només en la seva aparença, tenim dues coses contraposades on no queda tan clar el guanyador: el pensament únic amb tendència autoritària i la resistència heroica dels lliurepensadors. ¿En quin bàndol estaria un emprenedor?

Diré d’entrada que estic doblement vacunada (triplement quan pugui), que crec en la comunitat científica i no hi ha cap argument dels antivacunes que m’hagi semblat mai solvent, més enllà de la por contra el desconegut: “Qui sap els efectes a llarg termini”.

Però honestament he de dir que no m’agrada tampoc l’afirmació col·lectiva inopinada que porta associada una resposta tipus turba contra qualsevol que discrepi. Tot i que costi veure cap cosa positiva entre tant terraplanista i llest, és bo que algú es faci preguntes. Ser lliure i la llibertat i l’individualisme són els grans valors dels emprenedors, és tenir idees pròpies i no ser una cèl·lula més d’una espiral de pensament en què ningú no es fa preguntes ni qüestiona les respostes.

Què diu, doncs, aquesta boja? Bé, dic que, feta l’anàlisi en això de la vacuna, estic d’acord amb el pensament dominant, però que no vull viure en un món on és sistemàticament dolent el que discrepa amb arguments sòlids. Sense discrepància, sense inconformisme, no hi hauria progrés.

Canalitzem, però, l’esperit crític: no n’hi ha prou (com passa amb això dels antivacunes) amb pensar sense arguments que el 90% de la humanitat és idiota.

stats