La butxaca

Aconseguir, guardar i enviar criptomonedes

El professor Andrei Boar repassa els avantatges i els perills dels bitcoins i similars

Bitcoins
07/05/2024
2 min

Sabíeu que actualment hi ha cotitzant més de 9.800 criptomonedes? Disposar-ne és ben senzill: només necessitem una wallet o cartera, de la mateixa manera que la necessitem per guardar-hi els euros. Les carteres poden ser fredes o calentes. Les primeres estan desconnectades d’internet i, per tant, no poden ser atacades. Però no us penseu que per això són plenament segures. S’han donat casos en què s’ha llençat a la paperera l'USB que guardava els codis i la persona hi tenia milions d’euros en bitcoins. Les segones depenen d’un intermediari connectat a la xarxa i, per sort, si oblidem la contrasenya la podrem restaurar.

D’on traiem les criptomonedes si les volem? Només tenim dues opcions: a) la majoria de les criptomonedes són minades, és a dir, es donen com a premi per resoldre algoritmes matemàtics amb uns ordinadors cada cop més complexos; i b) les podem intercanviar per moneda fiada (l’euro, per exemple). 

Llevat que tinguem unes supercomputadores a casa, si volem criptomonedes les haurem d’intercanviar per euros. Per tal de fer aquesta operació necessitem tant sí com no un intermediari, que acostuma a ser el mateix que disposa de les carteres connectades a internet. Si busqueu per la xarxa, en trobareu centenars amb diferents nivells de seguretat i de comissions. La veritat, com més protecció tinguin les carteres, més altes són les comissions. Per una vegada, val la pena pagar.

La gran diferència entre el mercat borsari i el de criptomonedes és la seva disponibilitat: està obert 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. Per exemple, potser haureu notat que al ser festiu l’1 de maig no heu rebut la nòmina fins l’endemà. Amb les criptomonedes aquestes limitacions no existeixen. N'hi ha prou amb disposar del codi de la cartera d’una altra persona per enviar-hi qualsevol quantitat de diners en segons, i a qualsevol part del món.

stats