Innovació

D'uns baixos de Bellpuig a gegant dels sistemes de reg

Sistemes Electrònics Progrés, amb seu ara al Palau d’Anglesola i dirigida per les filles dels fundadors, ha duplicat la plantilla en l’última dècada

4 min
Judith Solsona i Ester Segarra a l'empresa Sistemes Electrònic Progrés

Palau d'AnglesolaEnric Segarra i Jaume Solsona eren molt joves quan es van conèixer als anys 80 treballant per a un laboratori d’aplicacions electròniques de Bellpuig. Tots dos eren fills de pagesos i van decidir emprendre el seu propi camí en un sector que aleshores era molt incipient: l'agrònica, concepte que defineix l’aplicació de l’electrònica, la informàtica i les telecomunicacions a l’agricultura. Pensaven que seria el seu futur. I no es van equivocar.

Els baixos d’una casa de Bellpuig, de tan sols 40 metres quadrats i que havia estat la sala de jocs d’una de les seves filles, va reconvertir-se el gener del 1985 en la primera seu de Sistemes Electrònics Progrés. Havia de ser el lloc on manufacturar els primers equips de control electrònic de l’aigua i dels fertilitzants, de cambres frigorífiques i, fins i tot, dels motors dièsel d’una finca. A poc a poc, els dos emprenedors es van anar especialitzant a dissenyar sistemes de telecontrol de reg amb alta tecnologia.

Avui en dia, la firma acumula 200.000 dispositius venuts, la majoria a Espanya, però també a l’Europa mediterrània i amb la voluntat creixent d'entrar al mercat internacional. El Marroc, Algèria, Tunísia, Egipte, Turquia, Mèxic, el Perú, l'Argentina, Xile, Angola, Moçambic, Corea del Sud i Kazakhstan han estat ja alguns dels destins exòtics dels seus mecanismes. L’exportació representa de moment tan sols el 25% de la seva facturació, amb ànsies d’augmentar-la. La seva actual cartera de clients supera les 600 empreses, que es dediquen a la distribució i instal·lació dels seus sistemes entre els pagesos.

Aquesta empresa d’orígens humils ha tingut un creixement lent, però incansable. L’any 1994, encara amb només set empleats, va rebre el tercer Premi a la Tecnologia de la Generalitat, i va ser una de les firmes més petites en rebre’l. Les seves instal·lacions van anar ampliant-se en la mesura que ho feia la producció. Agrònic, el seu producte estrella, va anar fent-se fort al mercat en les seves versions cada cop més actualitzades, fins a arribar a les actuals, que permeten als pagesos gestionar el reg i la fertilització de les seves finques amb l’ordinador o el mòbil.

Un reballador de l'empresa Sistemes Electronics Progres

El relleu de les filles

Però, com va dir Aristòtil, "el veritable deixeble és el que supera el mestre". La frase és aplicable a les dues famílies de Bellpuig, que han vist com les seves filles han provocat el creixement més gran de la història de l’empresa en l’última dècada.

Ester Segarra n’és l’actual gerent i Judit Solsona, la cap de màrqueting. La primera va assumir el seu rol mesos després de la jubilació de l’Enric l’any 2014. "Quan jo tenia sis anys i veia el pare treballant als baixos de casa, vaig descobrir que volia ser com ell", recorda l’actual gerent. L’any 2016 va desembarcar Judit Solsona per desenvolupar l’àrea de comercialització i promoció dels productes de l’empresa. I ara juntes consoliden el que els seus pares van començar.

En els últims deu anys, el nou tàndem ha duplicat la seva plantilla fins als 70 empleats i ha acabat inaugurant una planta de grans dimensions a peu de l’autovia A-2 al terme del Palau d’Anglesola. El 2023 l'empresa va facturar 8,4 milions d'euros, segons dades del Registre Mercantil.

El relleu generacional està seguint la mateixa filosofia dels fundadors de l’empresa. El seu és un canvi lent, però sense pausa. A l’engranatge de l’empresa encara queden alguns dels pilars fundacionals, com Salvador Cabrol, un empleat que va incorporar-se l’any 1986 i que continua en actiu. Estan orgulloses d’haver consolidat un equip humà fidel i satisfet amb la direcció, tot i que admeten les dificultats creixents de trobar nous talents.

Sistemes Electrònics Progrés.

Pagesia telemàtica

La meitat dels seus treballadors són tècnics en electrònica i, al departament de disseny, hi ha dedicades dotze persones, la majoria de les quals amb estudis d’enginyeria informàtica, electrònica i telecomunicacions. "En els últims anys hem notat una creixent dificultat a trobar aquests perfils professionals, però ens coordinem molt amb les universitats i les escoles de formació professional per captar els talents –argumenta Ester Segarra–. Molts no creuen que es pot tenir un bon futur laboral al món rural".

Les filles dels fundadors ja han obert el seu propi camí. Fa tan sols dos anys que han creat a mitges amb el grup Mat Holding l'empresa Vegga. Hi han invertit tres milions d’euros per desenvolupar una nova eina que permeti als pagesos, amb dades telemàtiques i a temps real, gestionar les seves finques d’una manera tècnicament encertada i amb un sol clic. S’estan atansant al que els seus pares van escriure el 1985 en un article en què pronosticaven que "hi haurà un dia en què el pagès anirà al camp sols de visita".

stats