Comprar una casa a trossos: una solució per als que no poden hipotecar-se
La ‘start-up’ catalana Casum ajuda els que no tenen prou estalvis per demanar un préstec al banc
Comprar una casa és un problema per als joves que encara no han estalviat prou. Els bancs, per a un primer habitatge només presten fins a un 80% del seu preu, i molts joves, tot i tenir un perfil òptim per fer front a una hipoteca, encara no han aconseguit estalviar aquest 20% que els falta. És per això que va sorgir Casum, una start-up que busca inversors per aquestes persones i els deixa els diners que necessitin per pagar l’entrada en metàl·lic.
“Aquest model no ens l’hem inventat nosaltres, als Estats Units i al Regne Unit ja és un èxit”, afirma el director executiu i fundador de la tecnològica, Iñigo de Pascual. De fet, els promotors de la start-up afirmen que només han adaptat al mercat espanyol la “fórmula” d’empreses com Divvi Homes, tenint en compte la legislació pertinent i l’impost sobre el patrimoni, i només han canviat a les “normes de joc”. A més, De Pascual expressa que tenen totes les de guanyar, ja que “Espanya és un país de compradors i a ningú li agrada estar de lloguer, a diferència d’altres mercats com l’alemany”.
El seu servei es basa en ajudar perfils que tenen una “bona capacitat de pagament”. De Pascual explica que els bancs “tanquen les portes a molts joves”, ja que demanen que s’assumeixi aquest 20% del preu i diu que ells proposen una solució al deixar que es compri només la part que cada un pugui comprar i ells posen la resta a partir d’un inversor. Aquest tercer el que farà un cop feta la compra és cobrar un lloguer proporcional a la part de la qual és propietari. És per això que el fundador de Casum considera que és una opció “molt bona per a aquells que ja estan de lloguer abans de fer la compra”.
De Pascual relata que en el procés de creació de la start-up el que van haver d’estudiar més va ser l’adaptació legal d’aquest model. Tot i això, afirma que no es van trobar gaires problemes i que, des que funcionen, no se n’han trobat cap. “Al final, el que fem no deixa de ser una cosa que ja existia: un lloguer amb opció de compra”, explica el que prèviament havia estat el primer executiu d’Enalquiler, “un idealista de lloguers”.
Casum no té una borsa de pisos ni cap plataforma on trobar-ne. Són els clients els que porten el pis desitjat per tal d’iniciar el procés. A més, hi ha uns certs criteris de selecció. Els compradors han de demostrar poder fer front als pagaments mensuals del lloguer i, per fer-ho, se segueixen uns criteris semblants als d’un banc. Tot aquest sistema provoca que el cost mensual sigui més alt que el que acostuma a tenir una hipoteca, i és per això que consideren que són una bona resposta en el “curt termini” per a aquells que no tenen prou estalvis, ja que el client només haurà d’abonar un mínim del 5% del valor total de l’habitatge.
El fundador de la tecnològica explica que els perfils de comprador que tenen són molt diversos. N’hi ha que fan servir Casum per poder arribar fins al 20% del valor de l’habitatge per hipotecar-se i altres que decideixen comprar una gran part de l’habitatge i deixar una petita part pendent d’adquirir més endavant. S’adapten a tot, “depenent del perfil que tingui el comprador”, i l’únic requisit que demanen als seus clients és que puguin demostrar que podran fer front als pagaments. És per això que no només es limiten a un públic jove que pretén adquirir la seva primera propietat.
Segons el directiu, un dels punts clau que motiven els inversors d’entrar en el negoci és el fet que el mateix dia que es completa l’operació ja tenen el pis llogat i no s’han de preocupar de buscar un inquilí. A més, aquests inversors acaben tenint un retorn important a mitjà termini, quan l’opció de compra es faci efectiva. Un altre fet que es troben és que els llogaters, que també són en part propietaris, acostumen a assumir totes les reformes que es fan a l’habitatge, fet que comporta costos en altres models de lloguer. El preu mensual de l’habitatge, però, pot anar canviant a mesura que avança el temps, ja que els inquilins poden anar adquirint més percentatge de la propietat segons passa el temps i van retornant els diners a l’inversor.
Casum té actualment sis treballadors, que donen cobertura als estudis dels potencials clients i a la supervisió dels contractes realitzats. Estan situats a l’edifici Techcity del Palau del Mar (Barcelona) i, a més, formen part d’una incubadora, una organització que ajuda les empreses a desenvolupar-se de manera conjunta, anomenada Nuclio, que és la impulsora de start-ups com Housfy o de la mateixa Enalquiler. Aquest conjunt està especialitzat en el sector immobiliari i també en formen part algunes empreses més petites com Finteca, Prohipotecas o EelpTEX.