Moda

Les vambes exclusives que els Guardiola apadrinen a Dubai

L'entrenador català és ambaixador de Newcop, una companyia catalana de revenda de sabatilles d'edició limitada

El conseller delegat i fundador de Newcop, David Camprubí.
4 min

BarcelonaLa definició més estesa de la paraula anglesa cop és "policia", però en l'argot de carrer dels Estats Units té un altre significat. També es fa servir com a sinònim de "comprar" i s'utilitza força en el submon dels fans de les vambes, quan es debaten sobre si gastar-se els diners que val l'últim model exclusiu de la seva marca preferida. David Camprubí era un d'aquests aficionats catalans, però ell ha convertit el seu deliri personal per les vambes en un negoci que factura gairebé set milions d'euros l'any. Newcop és l'empresa resultant del que va començar a fer amb només 16 anys: comprar models d'edició limitada a les botigues o a través d'internet per després revendre'ls a un preu més elevat. "Estudiava a l'institut i em dedicava a això en el meu temps llibre", explica a l'Empreses.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Ho va seguir fent en els següents anys, fins que el 2019 va decidir constituir una empresa i va obrir un magatzem des del qual pretenia arrencar el nou projecte. En aquell moment encara venia "per on podia", a altres botigues de revenda o directament a particulars a través de plataformes com Vinted. La pandèmia li va donar l'excusa perfecta per fer créixer la companyia: "Va ser una casualitat que el comerç electrònic visqués un boom i tot el sector de les vambes va explotar moltíssim. És quan va augmentar el volum del negoci", diu Camprubí. El barceloní hi va sumar un soci xinès amb qui compartia aquest fervor i que ara s'encarrega de tota la part logística i de producte del negoci. L'abril del 2022 obrien la seva primera botiga física molt a prop del Portal de l'Àngel de Barcelona, una zona que s'ha omplert d'establiments d'altres marques catalanes amb vocació d'atrapar el públic jove, com Nude Project o TwoJeys.

Amb l'obertura del primer local també van començar a canviar d'estratègia: "Abans potser compràvem 500 parells de cop. Amb la botiga passes a comprar els 30 parells que podràs vendre aquella setmana", apunta Camprubí. Els preus d'aquests models de sabatilles tan exclusives es poden disparar molt: les més cares que han passat mai pel magatzem de Newcop es van vendre per més de 9.000 euros i eren unes Air Jordan de Nike en col·laboració amb Dior. Sovint es tracta de models que ni tan sols arriben a les botigues espanyoles o que només es poden trobar en punts de venda comptats al món.

"El 99% de les vegades passem per intermediaris perquè tenim una xarxa extensa de proveïdors per trobar totes les sabatilles que necessitem", afegeix l'empresari, que acaba de fer els 25 anys. Els models vintage d'Adidas han estat una de les seves últimes alegries, amb un ressorgiment de popularitat molt intens durant els últims anys.

Poc després d'obrir el primer local a Barcelona es van estrenar a Madrid, i fa un any van fer el salt a l'estranger amb una botiga a París. El mes de febrer passat Newcop va anar una mica més lluny amb la inauguració d'un local al Dubai Mall, el centre comercial més gran del món ubicat a la ciutat del luxe dels Emirats Àrabs Units. "No ho teníem previst, però va sortir l'oportunitat d'obrir allà, on és gairebé impossible perquè hi ha una llista d'espera de negocis que hi volen entrar. Un contacte va aconseguir fer-nos un forat i ens vam animar a anar-hi, tot i que és un repte bastant complicat", diu Camprubí. Aquesta incursió al Golf també l'han fet de la mà dels Guardiola, ja que un dels fills de l'entrenador de futbol català —Màrius Guardiola— és una "persona propera" a la marca. Això va propiciar una col·laboració amb Pep Guardiola i el tècnic del Manchester City va fer d'ambaixador de Newcop en un esdeveniment a Dubai, on va recordar que "el futbol és com la vida, que va per ratxes".

Buscar finançament amb 20 anys

Fins ara el creixement de la companyia ha sigut "superorgànic". "Hem tingut la sort que ens va anar molt bé des del dia 1 i els recursos que hem generat els hem anat reinvertint", assegura Camprubí. La primera injecció de capital per posar en marxa la companyia la va treure d'aquelles revendes que feia com a adolescent, tot i que també ha buscat finançament a través dels bancs i admet que algun cop ha hagut de demanar ajuda econòmica als seus pares. "Ser molt jove és un impediment en alguns aspectes, perquè al final et falta molta experiència, però he tingut la sort que des de petit he sigut una persona bastant madura i responsable", diu el conseller delegat de Newcop. Això sí, recorda la vegada en què va demanar un préstec al banc quan ja facturava un milió d'euros i va entendre que a un home de 40 anys li haurien confiat més diners que a ell. "Ara encara m'ho continuo trobant, però menys", riu.

Actualment, a Newcop són 35 treballadors i esperen que el 2025 sigui un any de consolidació, encara que el creixement sigui menys intens: volen passar de facturar gairebé 7 milions d'euros a 8. En canvi, se centraran a adaptar-se a la baixada del tiquet mitjà —abans estava en uns 300 euros i ara ronda els 190— i aconseguir més vendes online. "Encara que no ho sembli, fins ara no ha tingut un pes rellevant; la web només suposa prop d'un milió d'euros", revela Camprubí.

stats