Olivier Benielli:“Els estudiants europeus han entès Bolonya millor que els estats”

Olivier Benielli:“Els estudiants europeus han entès Bolonya millor que els estats”
i Andrea Rodés
31/05/2015
2 min

Toulouse Business School (TBS) és una escola de negocis en la lliga de les 'grandes écoles', l’educació d’elit de França, i des del 1995 té un campus a Barcelona. Una aposta pel sud d’Europa?

De fet, el centre de Barcelona va néixer per iniciativa de la cambra de comerç francesa d’aquí, que té prop de 500 empreses membres i és de les més importants del món. Volien un centre que formés joves catalans en professions de desenvolupament de negoci internacional. Els costava molt trobar aquest perfil d’executiu mitjà, molt operatiu, amb vocació internacional. La cambra va arribar a un acord amb TBS perquè implantés els seus programes de llicenciatura i màster a Barcelona. Primer es va dir ESEC. L’any 2003, quan TBS va adquirir la total propietat de l’escola, va passar a dir-se TBS Barcelona. I llavors és quan m’hi incorporo jo.

Calia un canvi de rumb?

Calia donar més envergadura a l’escola i des de Tolosa havien començat un procés d’internacionalització. TBS acabava d’obtenir la Triple Acreditació, el distintiu de les escoles de negoci que han guanyat les tres acreditacions internacionals més importants [AACSB-EQUIS-AMBA] i volíem garantir la mateixa qualitat de formació en tots els campus. A Barcelona només hi ha dos centres més amb la Triple Acreditació, Esade i Iese.

Què us diferencia d’Esade o Iese?

Un dels primers pilars és la formació dual, que ha sigut un èxit de les escoles de negocis a França. Des del primer any els alumnes estan fent pràctiques en empreses. El model de 'grande école' dóna molta importància al desenvolupament personal, a participar en associacions d’estudiants. A part, el nostre programa inclou l’intercanvi acadèmic entre Barcelona i Tolosa. També tenim un campus de formació a Casablanca i en els pròxims cinc anys volem obrir dos campus més, un dels quals a Londres.

Barcelona i Tolosa haurien d’estar més connectades?

Barcelona és un motor clau del sud d’Europa. Som regions frontereres, tot i les diferències culturals i d’idioma. La proximitat ho fa tot més fàcil. Ens vinculen relacions històriques, industrials i un AVE que uneix les dues ciutats en 3 hores, tot i que els horaris no són els millors. D’altra banda, la regió de Tolosa, Migdia-Pirineus, es fusionarà aviat amb la del Llenguadoc-Rosselló, i es transformarà en una regió més forta. La fusió territorial millorarà l’eficàcia burocràtica. L’Euroregió Mediterrània és potent. Hi ha un espai comú per fer negocis.

Tolosa té Airbus, Montpeller és un centre d’innovació en ciències de la salut, Barcelona té el port...?

Barcelona és un centre d’innovació, té una concentració de recursos, talent i competències multidisciplinàries molt potent i interessant. És un referent en emprenedoria, en 'smart cities', en innovació... Per això hem triat Barcelona i no Tolosa per impartir l’especialització d’emprenedoria en el grau. A Barcelona hi ha prop de 237.000 universitaris, en tota la futura regió no arriben als 220.000. Els estudiants europeus han entès millor que els estats l’esperit del pla Bolonya. Escullen on volen estudiar segons els que els interessa. A Barcelona també introduirem l’especialització en gestió hotelera, enfocada sobretot al sector del luxe. Però la majoria d’estudiants internacionals, sobretot els asiàtics, els captem més fàcilment des de Tolosa.

stats