22/01/2022

L’ecosistema dels diners

2 min

Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Page, Mark Zuckerberg, Sergey Brin, Steve Ballmer, Larry Ellison i Warren Buffet. Aquestes són les deu persones més riques del món. Tots ells són els fundadors d’algunes de les empreses de més èxit dels darrers anys, hi han col·laborat o hi treballen.

Musk és el fundador de Tesla, Bezos el d’Amazon, Arnault és el propietari de Louis Vuitton Moët Hennessy, Bill Gates va crear Microsoft, Larry Page i Sergey Brin són els cofundadors de Google, Mark Zuckerberg va crear Facebook, Steve Ballmer va ser el conseller delegat de Microsoft i n’és accionista, Larry Ellison és el propietari d’Oracle, i Warren Buffett, el més històric de tots, és el propietari de Berkshire Hathaway.

Deu persones, vuit empreses, però només dues nacionalitats. Bernard Arnault, francès, és l’excepció que confirma la regla. Els altres són tots nord-americans.

La setmana passada la vaig passar sencera a Florida. Hi anava en un viatge de descoberta empresarial i vaig tenir l’oportunitat d’entrar en contacte amb joves emprenedors i start-ups. Que n’és de diferent l’ecosistema en què es mouen tots ells respecte al nostre! Hi ha una gran connexió entre el món de la universitat i el de l’empresa, molta simplicitat en els processos burocràtics per crear noves empreses i una enorme facilitat per accedir al finançament necessari. I ambició. La majoria dels joves amb els que vaig coincidir estan completament convençuts que la idea en què treballen canviarà el món i, sobretot, els farà milionaris. No hi vaig observar més talent del que tenim a casa nostra. Hi vaig veure simplement un ecosistema que els afavoreix i el convenciment que l’American Dream encara existeix i ells el viuran. En el llarg viatge de tornada, em vaig preguntar on és l’European Dream sense trobar cap resposta.

Per cert, deu persones i tots ells són homes. Aquest tema, però, el deixarem per a un altre dia.

stats