El catamarà ecològic que es fabrica amb impressió 3D
V2 Group fabrica l'embarcació amb motor elèctric i reciclable en un 90%

L’empresa V2 Group, amb oficines a Barcelona i Palma, ha construït el primer catamarà d’una sola peça imprès en 3D, elèctric i un 90% reciclable d'Europa. L’embarcació de sis metres de llarg ha estat dissenyada per a aigües obertes i s’ha pogut fabricar gràcies a la tecnologia d’impressió robòtica en 3D desenvolupada per l’empresa italiana Caracol AM. La inversió del projecte de dos anys de desenvolupament tecnològic ha oscil·lat entre els 150.000 i 200.000 euros, excloent el cost del personal.
V2 Group aposta per embarcacions amb motorització elèctrica i assegura que estan alineats amb els preus de mercat, amb un import aproximat de 73.000 euros per catamarà. El prototip de l’embarcació es fabricarà durant el 2025 en diferents centres de producció que l’empresa planeja establir a prop de les seves oficines ubicades a Catalunya i les Balears. L’objectiu d’aquestes fàbriques seria iniciar-se en sistemes d’impressió i mecanització i no només vendre embarcacions, sinó també motlles i altres components del sector. La societat està especialitzada en disseny, enginyeria de la indústria nàutica i ús d’impressió 3D, que permet accelerar la producció, customitzar segons les preferències necessàries i utilitzar la reciclabilitat circular, és a dir, poder recuperar i reciclar els materials usats després del procés d’impressió i així disminuir l’impacte ambiental.
L’empresa va fundar-se el 2017 per fabricar embarcacions tradicionals, però el 2023 va decidir redirigir-se cap a la innovació tecnològica. “Hi va haver una reflexió profunda sobre l’endarreriment de la indústria nàutica envers l’automoció”, explica el director executiu de la companyia, Albert Chamorro, que aclareix que el sector dels automòbils ja havia fet una transició cap a models híbrids i elèctrics buscant la sostenibilitat, mentre que això no havia passat amb el sector nàutic. El directiu considera que la nàutica recreativa és un mercat petit i que les inversions en innovació tecnològica han estat limitades per la dificultat dels projectes per créixer.
V2 Group creu que té possibilitats d’acabar expandint-se cap al sector aeroespacial i automotriu. El director executiu destaca que focalitzar-se en el desenvolupament d’un prototip d’un catamarà, considerant una embarcació completa com l’estructura flotant més complexa que es pot dissenyar, els ha permès entendre les necessitats de la indústria. “Nosaltres hem començat pel sector de la nàutica, però ens hem adonat que l’escalabilitat pot venir en múltiples direccions”, apunta Chamorro. Ara busquen posicionar-se com una empresa tecnològica amb la vista en diferents sectors: “No ens costa gaire més fer una peça per a un superiot que per a l’interior d’un cotxe o la cabina d’un avió”. No descarten saltar a mercats de fora d’Espanya, però amb dubtes sobre si establir una instal·lació pròpia o acomodar una fàbrica de maquinària per crear un altre centre productiu de l'empresa.
Plans de creixement
Durant el 2023 i 2024 la seva xifra de negoci va tancar entorn dels 150.000 euros en els dos exercicis. Tanmateix, tenen un pla de negoci per al 2025-2028 en què ja preveuen facturar fins a un milió d’euros en el primer any i tenir una estructura d’empresa focalitzada en la inversió 3D de gran format. A més, per al 2028 busquen que l’empresa hagi pogut passar dels 5 treballadors actuals a 20, centrant-se en la contractació de personal de perfil especialitzat, com dissenyadors, enginyers i tècnics de maquinària.
Actualment, la societat la formen el director executiu, tres socis fundadors, a més dels treballadors, però hi ha hagut una part del finançament que ha vingut de subvencions públiques i línies de suport d’entitats, com el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i els projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE), i s'ha facilitat així el desenvolupament i la implementació de la tecnologia en la indústria nàutica i altres sectors estratègics. Albert Chamorro destaca que en aquests projectes de recerca costa molt obtenir resultats amb aquesta tecnologia: “Ha sigut una baralla important perquè t’oblides de vendre”. El primer executiu de la companyia destaca la inversió en temps i recursos i agraeix l'interès en el prototip i en el fet que “realment té un impacte”.