15/09/2022

La calor altera els trols de Twitter

2 min
Un usuari de Twitter consultant el mòbil.

De tant en tant, algú del nostre entorn digital ens comunica que suspèn o abandona la seva activitat a Twitter perquè no es veu capaç –o no li ve de gust– de suportar els atacs que rep a la xarxa social de l’ocellet. Fins ara es podia pensar que era un afer personal: el seu posicionament públic generava reaccions que no havia previst.

Però, a partir d’ara, caldrà tenir present un altre factor: el clima. Els científics de l’Institut de Recerca sobre Canvi Climàtic, a Potsdam (Alemanya), han trobat una correlació entre el discurs d’odi en el contingut dels tuits i les temperatures extremes al lloc on s’han publicat. Quan el termòmetre s’enfila per sobre dels 42 graus, els tuits racistes, misògins i homofòbics augmenten un 22%. L’estudi, publicat a Lancet, es basa en l’anàlisi de 4.000 milions de tuits geolocalitzats en 773 poblacions dels EUA entre els anys 2014 i 2020 i mostra una relació directa entre el contingut agressiu o insultant i les temperatures ambientals altes. Deixarem l’explicació als psicòlegs, però aclarim que Twitter tampoc és necessàriament més amable quan fa fred: també s’ha detectat que el contingut d’odi creix un 12% quan la temperatura cau per sota dels 3 graus centígrads. La proporció més baixa de tuits ofensius es dona mentre el termòmetre es manté entre els 15 i els 18 graus, i comença a augmentar quan supera els 21 graus o bé baixa dels 12.

Vista la previsió tèrmica de cara al futur, només podem esperar que el fenomen vagi a pitjor. Afortunadament, tenim recursos per esquivar la crispació a Twitter en temps d’escalfament global, i tots passen per ser una mica antisocials: seguir només els usuaris que t’aporten coses útils; desactivar el timeline algorítmic on Twitter et mostra primer els tuits que ell vol i canviar-lo pel cronològic, on només veus els tuits de la gent que segueixes en el mateix ordre que els publiquen; crear filtres que amaguin paraules i etiquetes que no vols veure; restringir la possibilitat de respondre als teus tuits només a les persones que segueixes o menciones; i silenciar les notificacions de les persones que no segueixes o que no et segueixen. Amb això no evitaràs que algú et digui bajanades, però si les escriu no les veuràs i viuràs molt més tranquil.

stats