Formació
Empreses 20/03/2021

Aula Magna, l’escola de negocis per a dones

Una emprenedora catalana impulsa formacions online amb perspectiva de gènere per a executives i amb professorat 100% femení

3 min
Clara Lapiedra és la fundadora i CEO d'Aula Magna,  una escola pensada exclusivament per a dones directives.

Només tres dones ocupen la presidència de les grans empreses espanyoles, les de l’Íbex-35. Tot i els avenços en paritat, el món dels negocis continua sent un món d’homes. La desigualtat comença a la formació: a les escoles de negocis on es formen els directius, la majoria dels professors són homes. També els programes acadèmics tenen un biaix de gènere. “Vaig tenir la sort de cursar els programes estrella a les escoles de negocis de més prestigi del país, però vaig comprovar que et sobraven dits d’una mà per comptar les dones professores i protagonistes de casos. Només el 20% dels estudis de casos estan protagonitzats per dones”, explica Clara Lapiedra, emprenedora catalana i directora executiva d’Aula Magna, la primera escola de negocis amb perspectiva de gènere amb seu a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Lapiedra ocupava un càrrec de responsabilitat del Grup Caldezonia quan va decidir obrir la seva pròpia franquícia i formar-se en gestió empresarial. Va fer un màster en administració d’empreses (MBA) a Esade i un programa de direcció general a IESE Business School. Es va trobar amb un entorn molt masculinitzat des de tots els punts de vista. “La presència d’alumnes dones a les aules amb prou feines arriba al 20% o al 30%”, assegura. “Amb tot l’esforç de temps i diners que suposa fer aquests programes, em vaig preguntar si no era un contrasentit que els que prenen les decisions sempre siguin homes”, afegeix.

A IESE, les dones només representen el 15% del professorat. A Esade, el percentatge puja fins al 31,3%, encara lluny de la paritat. Els alumnes també són majoritàriament homes: a l’MBA d’IESE, el 70% dels alumnes són homes, una proporció similar a l’executive MBA d’Esade. Acostumen a ser programes molt exigents, que requereixen molta dedicació. Segons Lapiedra, els horaris i el nivell d’exigència de les escoles de negocis fan desistir dones que són mares i no tenen temps per dedicar-s’hi: “Moltes dones no es plantegen estudiar un màster en administració d’empreses”, deixa clar.

Després de passar per les aules d’IESE i Esade, Lapiedra va decidir impulsar una escola de negocis online amb un enfocament radicalment diferent, pensada exclusivament per a dones directives i amb l’objectiu de fomentar la promoció de dones en llocs directius. A l’Aula Magna Business School el professorat és 100% femení. És una escola de negocis amb perspectiva de gènere, on els casos que s’estudien estan protagonitzats majoritàriament per dones i on els horaris són menys exigents i pensats per a dones executives que aposten per conciliar.

“Així ens oblidem de la síndrome de la impostora que tant em perseguia a mi quan estudiava altres programes i em passava els caps de setmana amargada quan pensava que no arribaria a tot”, explica Lapiedra, mare de dos nens petits. Quan van néixer, va haver de renunciar a la seva feina de directiva per poder conciliar. “No ho vaig tenir gens fàcil”, confessa l’emprenedora.

Lapiedra feia temps que preparava el llançament de la seva escola online i amb la pandèmia va decidir que havia arribat el moment. Al setembre es va posar en marxa el seu primer curs, un programa directiu de desenvolupament (PDD) pensat “per a dones que treballen”, i ja prepara la segona edició a Espanya i les primeres edicions per a executives de l’Amèrica Llatina i els Estats Units.

Lapiedra, que també és consultora d’emprenedoria, destaca que el PDD que ofereix Aula Magna posa l’accent en la innovació i la transformació digital, una perspectiva que va trobar a faltar a les escoles de negocis tradicionals. “A les grans escoles els està costant fer el canvi cap a la transformació digital, una competència cada cop més necessària”, apunta.

Un dels noms més influents de Silicon Valley, Anna N. Schlegel, acaba de fitxar per Aula Magna. Destaquen com a professores titulars la responsable de projectes de Grifols, Eva López Doval, i la directora executiva de la multinacional Croma Pharma a Espanya, Maria Cudeiro.

stats