Mercat de fitxatges

El moment dolç de Criteria no evita dues sortides a la direcció de La Caixa

Banca March es queda sense un conseller clau i Pastas Gallo estrena director general

3 min
La seu corporativa de CaixaBank i Criteria a l’avinguda Diagonal de Barcelona.

BarcelonaCriteriaCaixa, el hòlding d'inversions que gestiona el patrimoni de la Fundació La Caixa, viu un moment d'expansió que s'ha vist materialitzat amb l'entrada a l'accionariat del gegant dels perfums Puig, el retorn al capital de la socimi Colonial o la duplicació de la seva participació a Telefónica. Tot i això, segons ha pogut saber l'ARA, la Fundació ha destituït alguns directius. Més enllà de Criteria, a Pastas Gallo tenen un nou director general i Banca March es queda sense un conseller clau.

Elisa Durán i Xavier Bertolín, destituïts a La Caixa

En les darreres setmanes, Criteria ha fet un canvi de rumb en la seva política que demostra que La Caixa vol tornar a ser dominant i cabdal a l'Íbex-35. La situació suposa tota una declaració d'intencions i enterra una etapa d'un cert replegament, i internament la plantilla del hòlding de la primera empresa catalana ho ha viscut amb satisfacció.

Però aquest moment dolç arriba lligat a sortides de directius de la Fundació. Aquesta setmana s'ha conegut la destitució d'Elisa Durán de l'influent càrrec de directora general adjunta. Durán continuarà vinculada a La Caixa com a representant de la Fundació a les diferents institucions culturals en les quals és present. Aquesta sortida no arriba sola: Xavier Bertolín, director corporatiu d'educació i màrqueting de La Caixa i que depenia directament de Durán, també diu adeu al seu càrrec. 

Carlos March deixa el seu càrrec com a conseller de Banca March

Carlos March Delgado, que va ser president de Banca March durant més de 40 anys, ha decidit abandonar el càrrec com a conseller a l'entitat financera, segons va informar el banc en un comunicat. March Delgado mantindrà els càrrecs com a president de Corporació Financera Alba i vicepresident de la Fundació Juan March. El 2015 el va substituir en el càrrec el seu fill, Juan March de la Lastra, que ha destacat la seva tasca durant mig segle al banc. Carlos March Delgado es va llicenciar en dret a la Universidad Complutense de Madrid el 1965. Va ocupar diferents càrrecs de responsabilitat en companyies internacionals: va ser vicepresident i conseller de Carrefour a França o membre del comitè internacional de JP Morgan.

En el marc d'aquesta sortida, l'entitat ha reorganitzat les cadires del consell. Moisés Israel Abecasis, fins ara conseller independent, passa a ser conseller dominical i Hilario Albarracín Santa Cruz ha estat elegit conseller no executiu.

Grupo Gallo nomena Néstor Nava director general de la companyia

Grupo Gallo ha nomenat Néstor Nava com a nou director general de la companyia, que reportarà directament al conseller delegat, Fernando Fernández. L'empresa ha explicat que aquesta incorporació permet configurar "un organigrama orientat a enfortir la direcció i consolidar l'estratègia de creixement de la companyia".

Nava assumeix el càrrec per impulsar els grans reptes de l'empresa: la transformació en un grup transversal d'alimentació i l'obertura als mercats internacionals. Compta amb una àmplia trajectòria en posicions directives financeres i de controlling en companyies internacionals com P&G i Mahou San Miguel, i fins ara ocupava la direcció de serveis corporatius d'Osborne.

Néstor Nava, nou director general de Pastas Gallo

L’enginyer Josep Maria Serena assumeix la presidència de la Comissió d’Energia de la Cecot

L'enginyer industrial Josep Maria Serena va assumir el càrrec de president de la comissió d’energia de la patronal Cecot prenent el relleu de Josep Rull. Aquesta transició va ser motivada per la decisió de Rull de concórrer a les eleccions catalanes del maig. Serena és doctor en enginyeria industrial, amb un màster en gestió ambiental, i té una llarga experiència en aquest sector. Va iniciar la seva trajectòria muntant una entitat col·laboradora del ministeri d’Indústria des de l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona, avui de Catalunya, on també va exercir com a professor. Posteriorment, va ocupar el càrrec de cap de servei de control ambiental de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el 1993 va fundar la seva pròpia empresa dedicada a l’àmbit ambiental i energètic. En els darrers anys ha estat president del Consell de Seguretat Nuclear d'Espanya i actualment és president i conseller delegat d’AUMA Consultors en Medi Ambient i Energia.

stats