El perfil

Albert Jané: “Si no tens por quan emprens ets un inconscient”

Cofundador i conseller delegat de Vytrus Biotech

2 min
Albert Jané “Si no tens por quan emprens ets un inconscient”

Formació

"Vaig néixer a Santa Perpètua de Mogoda i hi vaig viure vuit anys. Després ens vam traslladar a Lliçà d'Amunt, on vaig viure vuit anys més, i als 16 vam marxar a viure a Sant Quirze del Vallès. Tot i això, sempre vaig anar a l'Escola Sant Nicolau de Sabadell, durant tota la infantesa. Els meus pares es dediquen al món de la química i, quan vaig acabar l'institut, jo també vaig optar per estudiar biotecnologia i bioquímica a la Universitat Autònoma de Barcelona, del 2001 al 2006. Sempre havia tingut molt clar que em volia dedicar a la innovació i la investigació, a l'escola m'agradaven molt les classes de biologia, física, química... Quan vaig sortir de la carrera vaig cursar un màster experimental a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. És justament al màster on vaig conèixer l'Òscar Expósito, amb qui vaig cofundar Vytrus Biotech anys després".

Vida personal

"La meva vida havia estat orientada a la ciència i, quan vam començar a emprendre, ens trobàvem en una situació de desconeixement. Per sort no estava sol, sinó que tenia el meu soci, amb qui ens hem anat donant suport en tot moment. Al final érem molt conscients que hi havia moltes coses que s'escapaven del nostre domini, però mai hem dubtat d'aprendre el que calgués o demanar ajuda, des del primer pla de negoci fins a diversos assessors que hem tingut al llarg del temps. Vam començar sent dos científics i ara tenim un equip al darrere. Hem aconseguit crear un negoci viable, però en un principi ningú ens havia ensenyat com gestionar temes econòmics ni de personal. El primer cop que ens van donar una subvenció i vam veure aquella suma de diners vam fer una festa, però després gestionar-los va ser tot un repte i és molt fàcil cometre errors. Crec que en això aprenem tots a base de cops".

Vida professional

"Quan vaig acabar la universitat, dubtava si enfocar-me al món de la investigació o no. Per això vaig optar per fer un màster en lloc d'un doctorat i vaig estar un any provant de passar per algun laboratori i experimentar. M'agradava, però ho veia rutinari i volia donar un nou enfocament a la investigació i la innovació. A través d'un contacte vaig iniciar un projecte de tractament de residus amb productes biològics, però amb l'arribada de la crisi del 2008 no va acabar de tirar endavant. En aquell moment, just amb l'Òscar Expósito vam veure l'oportunitat d'emprendre amb la nostra tecnologia: el cultiu de cèl·lules vegetals. Es tracta d'una tecnologia amb molts tipus d'aplicacions, però no s'hi donava gaire ús aplicat a la indústria. Tot i això, ho vam tenir clar i el 2009 vam fundar Vytrus Biotech, de la qual ara soc el conseller delegat. Aleshores no coneixíem el mercat i a poc a poc vam anar transformant la tecnologia que teníem en un negoci".

Lliçons de vida

"A algú que pensi en emprendre li diria que no faci cas de la por, perquè tots en tenim. Si no tens por ets un inconscient, però cal vèncer-la amb les ganes i la il·lusió de crear un projecte propi. Moltes vegades es diu que la sort t'ha de trobar treballant i és que realment cal molt d'esforç, però també un punt de fortuna"

stats