Periscopi global

Platges tancades, toc de queda i controls antidroga: la lluita de Miami Beach contra el turisme de borratxera

Després dels tirotejos de l'any passat, la ciutat de Florida trenca amb els 'springbreakers' que ara arriben a Barcelona

3 min
Spring break in Miami Beach, Florida

WashingtonLa "idíl·lica" relació entre Miami Beach, als Estats Units, i els universitaris s'ha acabat. Cada any centenars d'estudiants nord-americans, i d'altres països com el Canadà, viatgen a aquest punt de Florida per gaudir de les vacances de primavera (conegudes com a Spring break). Encara que molts joves recorden aquest viatge com una gran experiència, la realitat és que per als habitants de Miami és un infern: descontrol, consum d'alcohol en públic i, fins i tot, tirotejos. La mala experiència dels últims anys ha fet que l'ajuntament de la ciutat digui prou. "Això ja no funciona. I no som nosaltres, ets tu", diu una actriu de l'anunci viral amb què s'ha anunciat aquesta decisió.

"Espera tocs de queda, controls de seguretat en els punts d'accés a les platges, tancaments anticipats de les entrades a les platges, controls d'alcoholèmia, embussos, tancaments de carreteres i detencions per possessió de drogues i violència". Les mesures que promet l'ajuntament al seu anunci s'aplicaran durant tot el mes de març per desincentivar l'arribada de joves que només busquen festa i beure durant la seva estada a Miami. Algunes de les restriccions més dures són les taxes de 100 dòlars pels no residents que vulguin aparcar el seu cotxe i les penalitzacions de 500 dòlars si el seu vehicle ha de ser remolcat del lloc. Per mantenir sota control les possibles festes i disturbis, Florida destinarà 140 policies estatals extres a patrullar tot el territori durant el mes de març. Del total, 45 agents es dedicaran exclusivament a vigilar els carrers de Miami Beach.

L'any passat la ciutat va viure dos tirotejos mortals durant l'Spring break que van deixar dos morts i dos ferits. El primer va tenir lloc durant la celebració del dia de Sant Patrici (patró d'Irlanda, un dia que els nord-americans celebren consumint grans quantitats d'alcohol), el 17 de març, i al cap de dos dies, el diumenge de matinada, va haver-hi el segon. Les estampides humanes també es van repetir diverses vegades a la zona de South Beach, un dels punts més freqüentats pels estudiants, ja que està ple de bars i pubs. A conseqüència de la inseguretat i de "les grans multituds ingovernables" es va declarar l'estat d'emergència i es va imposar un toc de queda.

Ni els tirotejos ni el toc de queda eren res nou per a la ciutat. El 2022 també va haver-hi altres dos tirotejos durant les mateixes dates que van deixar cinc ferits. En aquesta ocasió també es va haver d'aplicar un toc de queda passada la mitjanit.

La decisió no ha estat fàcil, ja que suposa una pèrdua econòmica important per a bona part del sector de la restauració i els hotelers. David Wallack, propietari d'un dels bars situats a South Beach, explicava a la CNN que té sentiments contradictoris. A causa dels disturbis que es produïen reiteradament davant del seu local (baralles, llançaments de cadires, estampides humanes), estava pensant en tancar durant una temporada, però ara amb l'arribada del toc de queda perdrà el 30% del que ingressava cada any. "Si hi ha toc de queda, no hi ha discoteques. Què ens queda?", lamentava. El mateix relat sosté Janet Alvarado, que regenta un restaurant de cuina cubana. "Com pagarem els nostres treballadors? Perquè no tenim suficients clients. N'hi ha massa pocs", lamentava en una entrevista al Miami Herald.

"Intentem mantenir la gent segura", argumentava el diumenge passat a la CNN l'alcalde de la ciutat, Steven Meiner, que creu que aquestes són les millors mesures que s'haurien pogut prendre per espantar el turisme de borratxera. Això no vol dir que Florida deixi de ser un destí vacacional, però només està interessada en aquelles persones que siguin respectuoses amb la zona. Igual que diuen els actors de l'anunci, passar-ho bé vol dir "relaxar-se a la platja, a l'spa o anar a un nou restaurant" i no "emborratxar-se en públic i ignorar les lleis".

Spring break 'made in Barcelona'

Mentre Miami Beach intenta posar fre als springbreakers, a l'altra banda de l'oceà, Barcelona s'està convertint en un nou destí pels universitaris nord-americans que tenen ganes de festa durant les llargues vacances de març. Opium, una de les discoteques de front marítim barceloní, va organitzar el cap de setmana la novena edició de l'Springfest. A les xarxes socials, com ara TikTok, es poden trobar desenes de vídeos de joves dels Estats Units ensenyant les seves vacances a la capital catalana i recomanant la destinació com un lloc alternatiu a les clàssiques ciutats de Florida com Miami o Tampa.

@lucia_castellini wednesdays are my fav going out nights here… sad this is probs the last one !!!! :( #studyabroad #blingbling #barcelona #comeoutwithme #springbreak ♬ Calm Dooowwnnn Lalalaaa (Remix) - FAITAH NADA
stats