La butxaca

S’ha acabat l’estalvi pel Black Friday

Andrei Boar analitza el diferent ús del crèdit per a les compres del Black Friday a Espanya i als EUA

2 min
Anunci dels descomptes del Black Friday.

BarcelonaAquesta setmana hem viscut dies claus del consumisme: el Black Friday, seguit d’altres com el Cyber Monday, tots ells originaris del món anglosaxó. Justament als Estats Units aquest any s’han batut tots els rècords i és que en només un dia s’han gastat 9.800 milions de dòlars en compres realitzades per internet. Ara bé, fer les compres no vol dir pagar-les, ja que les opcions de pagament ajornat s’han disparat un 72%.

En canvi, al nostre país, la realitat és absolutament la contrària: s’han venut menys quantitat de productes i només s’ha mantingut la facturació del 2022 per l’efecte inflació en els preus. Què voleu que us digui: també és cert que moltes persones esperàvem descomptes en productes que han pujat de preu els dies anteriors, per tenir el preu original un cop rebaixats.

Aquesta diferència en el comportament té una explicació econòmica. La realitat del consum en ambdós països és ben diferent i té a veure amb la cultura de l’estalvi. Tant a Europa com als EUA es fa front a l’augment de la inflació i la pujada de tipus amb l’estalvi que s’ha acumulat en els últims anys. Durant la pandèmia, l’estalvi de les famílies arribava al 12% del PIB i avui, en canvi, estem per sota del 4%. A més, hi ha un fet destacat: l’ús del pagament ajornat que tant predomina en el món anglosaxó i al qual a Europa encara hi som reticents. És normal que l’estalvi es desplomi si requerim crèdit (gastar més del que tenim) per fer les nostres compres.

En canvi, en el Black Friday al nostre país, el consum s’ha frenat perquè no hem estirat el crèdit i l’estalvi està arribant a la seva fi. La part positiva d’aquesta responsabilitat en el consum és que no tindrem sorpreses a futur. Fer servir la targeta de crèdit va molt bé a curt termini, fins que arriba el moment de pagar les quotes corresponents amb uns interessos que sempre són més elevats que els préstecs tradicionals.

stats