Consultori laboral
Opinió 19/04/2023

Què pots fer si l'empresa et demana més feina pel mateix sou?

Alexandra Masó ens dona consells per valorar si les noves responsabilitats mereixen un augment de salari

2 min
Imatge d'arxiu de persones treballant en una oficina.

A la meva empresa m’han donat noves responsabilitats, que se sumen a les que ja tenia, sense cap canvi de sou. És normal, això? Puc demanar més sou?

Alba, Barcelona

Habitualment l’augment de sou es fa quan els costos d’assumir noves responsabilitats no compensen els beneficis que n’extreus per fer-les. Si no has tingut cap augment de sou pot ser perquè l’empresa cregui que les noves responsabilitats ja et donen uns beneficis extra –i que ara mateix no veus– o bé perquè l’empresa i tu tingueu diferents visions dels “costos” que impliquen aquestes noves tasques.

Així doncs, aquestes noves responsabilitats, quins beneficis et reporten? Potser tens la temptació de dir-me “cap”. Però, pensa-hi fredament; podràs desenvolupar idees pròpies? Assumeixes tasques més creatives? Et dona més visibilitat? Més autonomia? Amplia el teu currículum? Tendim a veure com de dolenta és una situació en lloc de veure-la tal i com és. Segurament no podràs alliberar-te fàcilment de les responsabilitats adquirides, per tant, és millor que hi trobis els punts forts.

Si tot i els beneficis d’aquestes noves responsabilitats, segueixes considerant que hi ha d’haver un augment de sou, fes-te valorar. Intenta fer visible els costos que assumeixes i els beneficis que li reporta a l’empresa. Llista les noves tasques que t’impliquen aquestes responsabilitats i el temps que hi has de dedicar, això t’ha de donar una estimació dels costos. Mostra com aquestes tasques contribueixen als objectius i beneficis de l'empresa. Potser ajudes a augmentar la productivitat, millorar la satisfacció dels companys o reduir costos. Per mesurar aquests potencials beneficis, pots calcular els nous temps de producció, passar enquestes als companys o comparar escandalls (un estudi detallat dels costos i beneficis de les activitats que fas a l'empresa). Sigui com sigui, assegura’t que quedi registrat.

Ara ja pots adreçar-te a l’empresa, mostrar-los les dades i preguntar: És normal, això? 

stats