Els petits canvis són poderosos
Els que teniu la meva edat deveu recordar el Capità Enciam, un producte de Televisió de Catalunya que als anys noranta tractava de conscienciar els nens de la importància del reciclatge. El seu lema era “Els petits canvis són poderosos”.
L’altre dia em va fer pensar en aquest personatge el director d’operacions d’una empresa força gran amb una reflexió en la qual no deixo de pensar des d’aleshores. Enginyer de formació, aquesta persona em parlava de la importància de les petites millores en l’eficiència per a una organització.
La lògica és clara: “Si calcules 1 elevat a 365 el resultat és 1, però si eleves 1,001 a 365 el resultat és 1,44”. És a dir, una millora d’un 0,1% en l’eficiència d’una tasca que es faci cada dia, que per tant es multiplica per si mateixa cada dia de l’any, pot generar un estalvi de temps i de recursos al llarg del temps força important.
Ja sabeu que algun dia m’agradaria tenir prou volum perquè la meva empresa pugui tenir un director financer i un responsable de recursos humans. Però en realitat el primer que hauria de fer és fitxar un enginyer que, amb ulls frescos i capacitat de veure aquest tipus de coses, faci una bona revisió als processos, buscant ineficiències i possibles millores.
Si al llarg de l’any tinc una millora de 0,3 o 0,4 en un procés diari que en realitat es pugui aplicar a tot l’equip (en aquest moment, unes 25 persones), tindria una millora total d’entre 7,5 i 10 unitats del que sigui. I suma i suma, i al final potser fins i tot tinc marge per fitxar un director financer o un responsable de recursos humans que em faci una executiva agressiva i feliç.
A més a més, la dura realitat en el nostre cas és que no només la mida d’una organització és inversament proporcional a la seva eficiència, sinó que el temps de vida (l’antiguitat) és contrari a l’optimització dels recursos. En definitiva, que tinc petits 0,001 per tot arreu.