Palanquejament: no apte per a cardíacs
El professor Boar recorda els riscos que comporten certes inversions, sobretot les que són amb palanquejament
Per tal d’invertir els nostres diners disposem de múltiples productes i riscs. Avui, parlem del risc màxim: les inversions amb palanquejament. Sabíeu que és possible invertir 10.000 euros tot i tenir-ne només 1.000? És el que s’anomena una inversió amb palanquejament 1:10.
Productes financers complexos, com els derivats, ens permeten guanyar diners tant si els nostres actius pugen (inversió en llarg) com si baixen (inversió en curt). A més, fins i tot, ens presten diners per a poder arriscar encara més. En l'exemple plantejat, i només amb 1.000 euros, si el nostre actiu puja un 10%, a la pràctica nosaltres haurem guanyat un 100% respecte del nostre capital inicial. No em podeu negar que és molt atractiu. Ara bé, si no encertem la direcció del preu és molt fàcil arruïnar-se. De la mateixa manera que un 10% es converteix en un 100% a l’alça, també ho farà a la baixa.
A més, ni parlarem del marge de seguretat. Sempre dic que amb una correcta diversificació, fins i tot en borsa, es pot controlar el risc. Aquest cap de setmana, just quan Iran atacava Israel, el Bitcoin va caure un 8% i la resta de criptomonedes un 20%. Molts especuladors es van arruïnar. Només aplicant un palanquejament d’1:5 en una posició llarga, ho hauran perdut tot en qüestió de minuts i sense poder d’acció: la caiguda va ser en picat.
En concret, em va sorprendre un noi que invertia més d'1 milió de dòlars amb palanquejament i només tenia 1.000 euros al compte corrent. De veritat: mai feu això, amb cap actiu financer.
A tot això, es pot pensar que els mercats tenen la culpa que l’inversor perdi els seus diners. A la pràctica, però, l’únic culpable és el que pren la decisió d’on els destina. Es pot invertir amb palanquejament? I tant, però hem de saber on ens estem ficant.