La butxaca

Com podem finançar les nostres vacances?

Andrei Boar analitza el cost de demanar crèdits per ajudar a pagar viatges d'oci

2 min
Turistes fan cua a un aeroport.

A poc a poc es van acostant les vacances, i podem tenir la temptació de gastar més que mai. Tot i semblar una frase feta, hi ha moltes famílies que s’endeuten per poder viatjar o millorar els seus viatges. En relació amb l’època prèvia a la pandèmia, aquest tipus de finançament s’ha duplicat i s’acostuma a trigar prop de cinc anys a amortitzar-los. En concret, un de cada deu préstecs personals té aquesta finalitat. Fent una simple cerca a Google, trobem opcions des dels bancs tradicionals fins a entitats especialitzades en crèdits.

Hem de saber que dues de les característiques principals d’aquest tipus de préstec són el seu alt interès i les comissions. Pel fet de no haver-hi una garantia (com la casa en una hipoteca), es pot elevar fins al 15% d’interès anual en funció del risc que té qui el demana. Com més llarga sigui la durada del préstec, tot i que la quota mensual sigui inferior, més acabarem pagant. En cinc anys podem arribar a tornar el doble de l'import que hem sol·licitat. Les vacances poden sortir molt cares... 

Una altra opció podria ser fer servir la targeta de crèdit per ajudar-nos a finançar el pagament. Hem de ser conscients que el cost anual en interessos és encara més alt que un préstec. Ara bé, una bona idea podria ser fraccionar el pagament en poques quotes i alliberar així el pressupost familiar d’un pagament important de cop.

Per acabar, diverses aerolínies han incorporat l’opció de fraccionar el pagament dels bitllets “sense interessos” però sí “amb una comissió inicial” que, sens dubte, té millors condicions que les opcions comentades anteriorment. 

Endeutar-nos per anar de vacances no és una opció que es recomani des del punt de vista financer. Sobretot perquè estem tirant endavant un pagament que ens afectarà els pròxims anys.

stats