29/05/2021

S’obre el ball de sistemes operatius

Durant molts anys, el món de la informàtica personal descansava sobre un parell de plataformes: el Windows de Microsoft i el MacOS d’Apple, amb Linux provant de treure el nas al fons de tot. Però van arribar els telèfons intel·ligents i la cosa es va complicar per als creadors d’aplicacions: podien desenvolupar per a Symbian i accedir al parc de terminals Nokia, o bé per als BlackBerry, o per a PalmOS, o fins i tot per a la variant PocketPC de Windows.

Tots aquests sistemes -i uns quants més- van acabar arraconats amb l’arribada de l’iPhone i el seu sistema iOS, i poc després per l’Android de Google. Cap dels intents de les marques clàssiques del sector va aconseguir aturar la formació del duopoli iOS/Android que ha dominat la indústria dels mòbils durant els últims anys.

Cargando
No hay anuncios

Si més no, fins ara. Aquests dies hem sabut de dos moviments en curs que poden arribar a modificar el panorama. El primer estava cantat: la firma xinesa Huawei ha confirmat que traurà la versió per a smartphones del seu sistema operatiu HarmonyOS (HongmengOS al seu país d’origen). Ho fa per necessitat: amb les restriccions comercials imposades pels EUA, cada vegada li és més difícil continuar amb Android. Huawei aspira a l’autosuficiència i ja està fent servir HarmonyOS en altres tipus de dispositius, però ara vol controlar tota l’experiència dels telèfons que encara ven, sobretot a la Xina. Alguns experts asseguren que a sota de HarmonyOS no hi ha altra cosa que una còpia d’Android, però això ja és un altre tema.

L’altre sistema operatiu que amenaça amb desembarcar ja és més inesperat: es tracta de Fuchsia, una nova plataforma que Google no va mencionar a la seva convenció anual I/O de la setmana passada, però que té preparada per si acaba perdent el litigi contra Oracle pels drets d’ús del llenguatge Java en gran part del sistema Android. El futur es torna a complicar per als creadors d’aplis i serveis mòbils.